Zdravlje
IMAJU VRLO MALO KALORIJA

Ukusni rižini rezanci mogu se pržiti, koristiti u juhama
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Rižini rezanci imaju vrlo nizak udio masnoće i ne sadrže gluten. Izrađeni od samo dva sastojka - bijelog rižina brašna i vode, rižini rezanci najčešće se mogu naći u azijskim trgovinama. Rezanci imaju svestranu primjenu, mogu se pržiti, koristiti u juhama, s raznoraznim umacima. Delikatnija tekstura i okus od pšenične tjestenine nije jedina razlika između te dvije vrste tjestenina.

Rižini rezanci imaju vrlo malo kalorija, sadrže proteine i dijetalna vlakna, a količina šećera je zanemariva. Ti rezanci sadrže i vrlo nizak udio ugljikohidrata i masti. Ipak, treba imati na umu da način kuhanja može povećati masti. Primjerice, ako ih kuhate i pržite, masti će se znatno dići jer rižini rezanci upijaju masti onoga s čime se kuhaju. Ako želite da količina masti i dalje bude zanemariva i niska, kuhajte ih u juhama ili na pari s povrćem. Rižini rezanci su bez glutena – prirodno. Oni koji pate od celijaklije ili su osjetljivi na gluten trebali bi u prehranu uvrstiti tu tjesteninu.

S rižinim rezancima može se pogriješiti, pa ih ljudi često izbjegavaju. Ako želite skuhati savršene rižine rezance za odlična azijska (ali i naša kontinentalna) jela, pročitajte nekoliko dobrih savjeta. Rižini rezanci su krhkiji i delikatniji od pšenične tjestenine. Zapravo su zbog toga lakši za pripremu, ali i treba biti nešto oprezniji. Za početak je najbolje rezance staviti u duboku zdjelu u kojoj ih je moguće miješati. Rezance koji su u toj zdjeli prelijte kipućom vodom tako da budu potpuno potopljeni. Svake 2-3 minute rezance malo promiješajte. Kada su potpuno opušteni i mekani na svim mjestima, oni su spremni. Uglavnom sveukupno trebaju 10 minuta namakanja u vodi. Nakon što su spremni za uporabu, ocijedite ih i isperite pod hladnom vodom kako bi se zaustavilo daljnje kuhanje rezanaca. Ako ne želite da se lijepe, polijte ih s malo sezamova ulja. U tom trenutku oni su gotovi i spremni za serviranje uz bilo kakav umak i povrće. Ako biste ih jeli u juhi, dodajte ih prije posluživanja jer će se u tih nekoliko minuta skuhati. J.Kn.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike