Novosti
SEIZMOLOZI U PETRINJI POSTAVLJAJU NOVU OPREMU:

Serija potresa još je vrlo aktivna, a tako će biti nekoliko mjeseci
Objavljeno 23. siječnja, 2021.

U Sisačko-moslavačkoj županiji šteta zbog potresa dosad je prijavljena na 35.000 stambenih objekata, a čak njih 7000 privremeno je ili trajno neuporabljivo.

Seizmolog Krešimir Kuk u petak je u kapeli na groblju sv. Roka u Petrinji postavio i predstavio novu opremu za praćenje potresa. Opremu, koja je namijenjena Seizmološkoj službi pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 4,5 milijuna kuna. "Postavljeni su seizmografi i akcelerografi, obje vrste instrumenata za bilježenje potresa. Akcelerografi služe za bilježenje jačih potresa, smještaju se uglavnom na zgradama i na užim područjima gdje promatramo jačinu potresa na tom užem području, a seizmografi bilježe cijelu seizmičku aktivnost šireg područja i one najslabije potrese koje akcelerografi ne mogu te služe za praćenje generalno seizmičnosti područja na kojem se trenutačno događaju“, rekao je Kuk. Kako je dodao, trenutačno je još vrlo aktivna serija potresa koja je ne tako davno počela. "Očekivano će s vremenom slabjeti, kako s jačinom, tako i s učestalošću, no još nekoliko mjeseci očekujemo seizmičku aktivnost, a što više vremena protekne, potresi bi trebali biti slabiji", rekao je Kuk, ističući važnost armirane gradnje. Također je rekao da je seizmološka oprema vrlo važna, no kvalitetne opreme, dodao je, nikad nema dovoljno, jer će ona u nekim standardima pokriti uže epicentralno područje. "Nas je, ljudstva i tehnike malo, a tu slijedi sad i cijela telekomunikacijska infrastruktura koju moramo postići da signal potresa s ovog područja dolazi u Zagreb, gdje se on promptno obrađuje. Kad se postavi svih ovih 20 seizmografa na ovo šire područje, moći ćemo reći da imamo osnovu za registriranje svih potresa koji će se događati na ovom području u ovoj seriji", objasnio je Kuk. Nabavom te opreme Seizmološka služba prvi put u povijesti Hrvatske ima mogućnost brze reakcije u slučaju jačih potresa i mobilni komplet seizmološke opreme koja će se prema potrebi koristiti na cijelom teritoriju.

U međuvremenu, na potresom pogođeno područje i dalje pristižu donacije. Tako su njemački vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg dopremili u petak treći konvoj pomoći u kojem je, između ostaloga, bilo 16 kamiona tegljača i četiri kombija, a stiglo je 17 stambenih kontejnera, vatrogasna oprema i građevinski materijal za obnovu. Donirano je i jedno bolničko vozilo.

Zgrada Srednje škole Petrinja, nakon potresa na petrinjskom području, dobila je crvenu oznaku, nije uporabljiva i možda je čeka rušenje, pa ravnatelj škole Milan Orlić poziva da se što prije obnovi zgrada koju je darovala tvrtka Gavrilović. Orlić je napomenuo kako je drugo školsko polugodište 18. siječnja počelo s online nastavom. Prvi dan u nastavu na daljinu bilo je od 290 učenika uključeno njih 260, a Orlić najavljuje da će idući tjedan informatičku opremu za praćenje nastave dobiti i 35 učenika kojima je to potrebno. Pozvao je i učenike i nastavnike u potrebi da se jave psiholozima i zatraže stručnu pomoć zbog stresa izazvanog potresima. "Ovo je situacija koja je katastrofa i nema nikoga kome pomoć nije potrebna. Dvadesetak dana nakon potresa ljudi traže opcije kako preživjeti i kako uopće funkcionirati u tom sustavu", poručio je. H/D.Pav.
POMOĆ SUSJEDU
Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u petak je svoj radni posjet Hrvatskoj počeo obilaskom potresom pogođene Petrinje, istaknuvši da je Slovenija uvijek spremna pomoći, ali se nada da to u budućnosti neće biti potrebno. Slovenska vlada odmah je nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji poslala pomoć Hrvatskoj - 300 vreća za spavanje, stotinu kreveta, električne grijače, zimske šatore i osam stambenih objekata. Uz to, Hrvatskoj je pomoglo niz slovenskih organizacija i građana. Slovenija je pružila pomoć i nakon potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb.
Seizmološka služba prvi put u povijesti Hrvatske ima mogućnost brze reakcije u slučaju jačih potresa
Možda ste propustili...

NASTAVLJAJU SE I RAZGOVORI O TZV. COVID PUTOVNICAMA

Europska unija od proizvođača traži ubrzavanje distribucije cjepiva

JEDINSTVEN PROJEKT U HRVATSKOJ

Svim učenicima osnovnih škola besplatan obrok

SJEĆANJE NA STRAHOTE OD PRIJE 45 GODINA

Ivan Grubišić preživio je jedanaest osuda na smrt

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana