Novosti
PRESUDA ZA LOVAS

FHP: Nastavlja se zaštita pripadnika JNA od procesuiranja za zločine
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
DOCUMENTA: PRESUDOM NIJE DOSTIGNUTA PRAVDA ZA ŽRTVE U LOVASU

Nakon što je Prizivni sud u Beogradu u ponovljenom postupku izrekao presudu za ratni zločin počinjen u listopadu 1991., u Lovasu kod Vukovara, tako što je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu i optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića oslobodio od optužbi, a ostalim osuđenima smanjio kazne zatvora, reagirao je beogradski Fond za humanitarno pravo, ocijenivši kako nije nije bilo mjesta oslobađanju od optužbe dvojice počinitelja te da su izrečene kazne preniske u odnosu na težinu zločina. "Nije bilo temelja da se petorici osuđenih kazne ublaže ispod zakonskog minimuma, imajući u vidu da su osuđeni za sudjelovanje u zločinu u kojemu je u minskom polju smrtno stradalo 19, a ranjeno 12 civila. Nakon 12 godina suđenja postupak je pravomoćno okončan na način da je uloga JNA, koja je bila najodgovornija za stradanje civila u Lovasu, svedena na minimum", smatraju u FHM-u, i dodaju kako se nastavlja praksa zaštite visokorangiranih pripadnika JNA od procesuiranja za zločine koje su zapovjedili, odnosno koje su počinili njihovi pripadnici.

U FHM-u ističu kako su od početka ovog postupka, odnosno još u fazi istrage, postojali brojni dokazi koji ukazuju na odgovornost zapovjednika Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA Dušana Lončara, koji je izdao naredbu za napad u kojoj je zatraženo da se Lovas "očisti od neprijateljski nastrojenog stanovništva".

DOCUMENTA: PRESUDOM NIJE DOSTIGNUTA PRAVDA ZA ŽRTVE U LOVASU

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek smatraju da sudskom presudom Prizivnoga suda u Beogradu nije dostignuta pravda za žrtve teškoga zločina u Lovasu.

Ta je presuda zasigurno duboko nepravedna za obitelji žrtava, ustvrdili su u priopćenju.

Prizivni sud u Beogradu donio je, u ponovljenom postupku, presudu za ratni zločin počinjen tijekom listopada 1991. u Lovasu kojom je promijenio osudu Višega suda u Beogradu te je optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića oslobodio od optužbi, a svim ostalim osuđenicima smanjio kazne zatvora osudivši Sašu Stojanovića na šest godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na kazne zatvora po četiri godine, a Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera na kazne zatvora po tri godine, izvijestio je u petak beogradski Fond za humanitarno pravo.

Documenta i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek reagirali su u subotu na spomenutu sudsku presudu za ratni zločina počinjen protiv civila u Lovasu u kojemu je ubijeno 69, a ranjeno 12 osoba, istaknuvši da u sudskom postupku dugom više od desetljeća pravda za žrtve nije dostignuta.

"Za žrtve ovoga teškog zločina, članove obitelji žrtava, ovakva presuda je, zasigurno, duboko nepravedna, jer je izostala osuda primjerena težini, svireposti i upornosti u izvršenju zločina što je vidljivo iz smanjenja izrečenih zatvorskih kazni ispod zakonskoga minimuma", stoji u priopćenju.

Za 41 ubijenu osobu nitko nije pravomoćno osuđen

Podsjeća se da je, zbog dugotrajnosti ovoga kaznenog postupka, od prvotno 14 okrivljenika, zbog smrti petorice okrivljenika i razdvajanja postupka za jednog okrivljenika, u optužnici ostalo osam okrivljenika. Također se upozorava kako je, nažalost, i broj žrtava iz prve optužnice - 69, nakon obustave postupka protiv umrlih okrivljenika i razdvajanja postupka, u izmijenjenoj optužnici smanjen na 28 žrtava.

Dakle, za 41 ubijenu žrtvu nitko nije pravomoćno osuđen, ustvrdili su.

Podsjeća se da su pripadnici teritorijalne obrane i dobrovoljačke jedinice "Dušan Silni", zajedno s postrojbama Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA 10. listopada 1991. oko 7,30 sati, izvršili topnički napad na Lovas. Slijedio je pješadijski napad na mjesto u kojemu su ubijali ljude koji su se zatekli na ulici i tijekom prvoga dana ubijeno je 22 ljudi, a tijekom artiljerijske vatre i pješadijskoga napada još oko 30 stanovnika Lovasa. Optuženici su nakon okupacije mjesta tjerali Hrvate da nose bijele trake na rukavima, označavali im kuće i ograničavali im kretanje.

Navodi se da su Hrvate i Hrvatice uhićivali, mučili, prijetili im smrću, tjerali ih na prinudni rad, prijetili im silovanjem i pljačkali, a 18. listopada 1991. izdvojili su veću grupu Hrvata i otjerali ih u minsko polje gdje je poginulo 19 osoba, a 12 ih je teško ili lakše ranjeno.

U priopćenju se ističe da su od okupacije sela u Lovasu bili stacionirani pripadnici bivše JNA sa svojim podčinjenim jedinicama iz Srbije (TO Valjevo, dobrovoljačka jedinica "Dušan Silni"), čiji su pojedini pripadnici izvršili najteže zločine, a njima pretpostavljeni oficiri bivše JNA nisu učinili ništa da zaštite civile i spriječe zločine.

Još uvijek bez odgovornosti časnika bivše JNA za zločin u Lovasu

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek ocijenili su kako, također, zabrinjava što pravosuđe Srbije ni nakon 30 godina od počinjenoga teškog ratnog zločina u Lovasu ne želi procesuirati i osuditi visoko rangirane pripadnike bivše JNA.

Dodaje se kako, unatoč činjenicama iznesenim tijekom ovoga kaznenog procesa, izvedenim brojnim materijalnim i personalnim dokazima, iz kojih vrlo jasno slijedi odgovornost bivše JNA za izvršene zločine u Lovasu, nitko od viših ili visokih časnika bivše JNA nije odgovarao za taj zločin.

"Izostanak novih istraga i podizanje novih optužnica protiv najviše rangiranih oficira bivše JNA, od komandanta do njemu podčinjenih oficira Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, vrlo zorno pokazuje politički stav u Republici Srbiji koje preuzima pravosuđe Republike Srbije, da ne procesuira zločine za koje su odgovorni časnici i sam vrh bivše JNA", stoji u priopćenju koje je u ime Documente i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek potpisala voditeljica Documente Vesna Teršelič.

 M.Flego/H

Možda ste propustili...

JOŠ UVIJEK NIJE VRIJEME ZA VELIKO OPUŠTANJE

Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

NAKON MILANOVIĆEVE NAJAVE O VRHOVNOM SUDU, REAGIRALA UDRUGA SUDACA:

Čelnika suda izabrati po propisanom postupku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARIO DUVNJAK INFEKTOLOG, O GODINI DANA BORBE S KORONAVIRUSOM

Prvi val bio je podnošljiv, ali drugi nas je zapljusnuo

2

PRVA GODINA EPIDEMIJE U HRVATSKOJ

Druženja će se vratiti, ali puno toga više neće biti isto kao prije

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Novopozitivno 19 osoba, tri preminule