Sport
PONOVNO NA ČELU KARAVANE

Bijelo-plavi uvjerljivo kroz Kranjčevićevu: Mierez nadahnut u "ulici pjesnika"
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Osijek je do trijumfa protiv Lokomotive došao lakše nego što se očekivalo, a briljirao je Ramon Mierez

Osijek je drugi dio sezone Prve HNL otvorio kako je i poželio. Do pobjede nad Lokomotivom došao je lakše nego što je očekivao.


Istina, dobio je i pomoć "lokosa", koji su učinili početničke pogreške kod prvog i drugog pogotka, ali i poklone treba znati prihvatiti. Još kada je na početku drugog dijela isključen Grk u redovima Lokomotive Papadopoulos, pitanje je bilo samo s kolikom će razlikom slaviti Osječani. Bijelo-plavi su odigrali pravu "zanatsku" utakmicu, u kojoj suparniku opet nisu dopustili ni jednu ozbiljniju priliku, a sami su vrlo precizno kažnjavali sve što su im domaćini ponudili. U svakom slučaju, ta tri osvojena boda u Kranjčevićevoj odličan su vjetar u leđa Bjeličinoj momčadi uoči tri uzastopna domaća susreta koja ju očekuju u prvenstvu.

Dvaput Mierez

Osijek je prilično lagano došao do lijepe prednosti u prvih 45 minuta. Dovoljna su bila dva kornera, nakon kojih je prvo Mierez glavom postigao svoj deveti pogodak, a u drugoj je situaciji Cokaj srušio Žapera ispred vrata Lokomotive pa je Mierez iz kaznenog udarca zabio svoj jubilarni, deseti pogodak ove sezone. Sama igra nije bila baš na nekoj visokoj razini. Igralo se dosta rastrgano s obje strane, bez pravih prilika za pogotke, ali Osijek je iskoristio svoje, očito, dobro uigrane prekide kako bi stekao prednost. Istina, mora se priznati kako je u obje situacije dobio "poguranac" od domaćih igrača, ali neće se zbog toga bijelo-plavi valjda žaliti. U početku susreta Osijek je pokušao visoko napasti domaćina, ali bilo je to kratka vijeka jer je on spremno dočekao taj pokušaj pa su Osječani uzeli nešto konzervativniji pristup, no on im je donio ploda.

Prvi udarac na utakmici uputila je Lokomotiva u šestoj minuti, kada se neugodni Aliyu prvo lijepo oslobodio svog čuvara pa opalio sa 17 metara toliko neugodno da je Ivušić bio prisiljen odbiti tu loptu, koja je došla do igrača Lokomotive, ali je on bio u zaleđu. Sljedeće uzbuđenje donijelo je i pogodak. U 17. minuti Bočkaj je izveo udarac iz desnog kuta, Santini na vratima Lokomotive loše je procijenio let lopte i otišao u prazno, a to je spremno dočekao Mierez te glavom sa šest metara poslao loptu u praznu mrežu. Osijek je tako došao do važnog vodstva, jer je u nastavku susreta mogao igrati mirnije i strpljivije. Lokomotiva je pokušala preuzeti inicijativu, ali većina njezinih napada razbijala se o čvrst zid osječke momčadi, koji je bio postavljen daleko od Ivušićevih vrata. Negdje sredinom prvog dijela lijepu su akciju započeli Bohar i Merez, a Slovenca je bio prisiljen na tlo "složiti" Papadopoulos u trenutku kada je Bohar imao otvoren put prema Santiniju. Bilo je to daleko od vrata pa je Grk u redovima Lokomotive zaradio samo žuti karton. Osijek u organizaciji igre nije ponudio mnogo, ali zato postoje prekidi. U 38. minuti Osječani su s pomoću tog segmeta igre udvostručili svoju prednost. Ovaj put je, na naputak pomoćnog trenera bijelo-plavih Nine Bule, korner izveo Bohar, a u prvi se mah činilo kako se iz toga neće ništa dogoditi jer je lopta izbačena iz kaznenog prostora. U njega ju je vratio Jurčević, a u dvoboju su se našli Lončar i Papadopoulos. Činilo se kako je Grk s leđa gurnuo Lončara, Bebek je zaustavio igru jer je iz VAR sobe stigao naputak za provjeru situacije, ali ne te, nego one koja joj prethodila, kada je u gužvi ispred vrata Lokomotive srušen Žaper. Bebek je otišao pogledati tu situaciju i ubrzo je označio kazneni udarac, te Cokaju pokazao žuti karton. S bijele točke Ramon Mierez mirno je prevario Santinija i Osječanima omogućio ugodan odlazak na odmor. Istina, do njega je Lokomotiva imala jednu situaciju koja je obećavala, kada je Pivarić primio loptu na šest-sedam metara od vrata, ali je pravodobno intervenirao Miloš te otklonio opasnost.

Jednosmjerna ulica


Tek što je počelo drugo poluvrijeme, stvari su za Osijek postale još bolje. Ovaj put se nije tresla mreža Lokomotive, nego su Zagrepčani ostali s čovjekom manje. Opet je glavni akter bio Mierez, koji je natjerao Papadopoulosa na prekršaj zbog kojeg je dobio drugi žuti karton, koji ga je stajao ranijeg tuširanja. Osijek je brojčanu nadmoć iskoristio 15-ak minuta poslije, kada je jednu dugačku akciju udarcem s 15-ak metara zaključio Bočkaj, koji je pogodio desnu vratnicu, a odbijenu loptu Bohar je iz blizine poslao u mrežu. Dugo se provjeravala ta situacija zbog mogućeg zaleđa Bohara, ali je na kraju utvrđeno kako je sve bilo čisto pa su bijelo-plavi još povećali svoju prednost. Lokomotiva je s igračem manje pokušavala doći bar do počasnog pogotka, a najagilniji u tim pokušajima bio je Aliyu, no u njegovim pokušajima nije bilo preciznosti. S druge strane, Osijek je četvrtom pogotku bio vrlo blizu u 79. minuti, kada je nakon ubačaja Brleka glavom pucao Jugović, ali je Santini odlično reagirao i "izvadio" loptu iz samog donjeg lijevog kuta. Samo minutu poslije Brlek je odličnom okomitom loptom u priliku doveo i Mirezea, koji je pucao prizemno, no Santini je i to uspio zaustaviti. U 86. minuti Osječani su postigli četvrti pogodak, preko Ercega, ali ta egzekucija nakon provjere nije priznata jer je Erceg bio u zaleđu.
Dalibor Keler
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
ZAGREB - Stadion u Kranjčevićevoj. Vrijeme i teren pogodni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelci: 0:1 Mierez (17), 0:2 Mierez (35), 0:3 Bohar (58), 0:4 Erceg (87). Žuti kartoni: Papadopoulos, Cokaj, Marić (Lokomotiva), Škorić, Bočkaj (Osijek). Crveni karton: Papadopoulos (Lokomotiva)

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)

LOKOMOTIVA

0

Santini 5,5, Cipetić 5,5, Papadopoulos 5, Lešković 5, Marković 5,5, Cokaj 5, Marić 5,5 (od 61. Đira 5,5), Aliyu 6, Chajia 5,5 (od 74. Tahiraj -), Pivarić 5,5, Šimić 5,5 (od 61. Čeliković 5,5)

OSIJEK

3 (2)

Ivušić 6,5, Miloš 6,5, Škorić 6,5 (od 67. Caro 6,5), Lončar 7, Jurčević 6,5, Žaper 6,5, Bočkaj 7 (od 72. Brlek -), Jugović 7 (od 81. Kleinheisler -), Pilj 6 (od 72. Erceg -), Bohar 7 (od 81. Mekić -), Mierez 8
0:1

Bočkaj je ubacio iz kornera, Santini je promašio loptu, a Mierez se samo naklonio i udarcem glavom doveo Osijek u vodstvo
0:2

Cokaj je hrvačkim zahvatom u kaznenom prostoru srušio Žapera, a kazneni udarac sigurno je u pogodak pretvorio Mierez
0:3

Bočkaj je pucao s 15-ak metara zdesna i pogodio desnu vratnicu, a odbijanac je Bohar iz blizine poslao u mrežu
Najčitanije iz rubrike