Regija
SANACIJA CJEVOVODA BEZ ISKAPANJA

Za vodovodnu mrežu i odvodnju na području Našica 207 mil. kuna
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
NAŠICE - U Našicama su potpisani vrijedni ugovori između Našičkog vodovoda i tvrtke Ind-Eko iz Rijeke o izgradnji linijskih objekata u Našicama – Grupa 2: Sanacije sustava odvodnje grada Našica metodama bez raskopavanja. Ugovore su potpisali predsjednik Uprave Našičkog vodovoda Oto Dudjak i direktor tvrtke Ind-Eko Ilija Šmitran. Vrijednost projekta iznosi 207 milijuna kuna. U 70-postotnom iznosu financiran je iz europskih sredstava, a ostatak dolazi iz državnog proračuna, sredstava Hrvatskih voda i sredstava Grada Našica. U sklopu vodovodne aglomeracije poboljšat će se komunalna infrastruktura, izgraditi nova vodovodna mreža te obnoviti dio kanalizacijske mreže.

Gradonačelnik Josip Miletić istaknuo je kako će u projektu važnom za Našice sudjelovati i Grad s približno sedam milijuna kuna.

- Najveća je vrijednost i doprinos ovog projekta što ćemo dobiti bolju vodovodnu mrežu, a i naša brdska naselja koja trenutačno nemaju vodovodnu mrežu ovim će je projektom dobiti. Radovi koji će uskoro krenuti poboljšat će vodovodnu infrastrukturu na dobrobit naših sugrađana - istaknuo je Miletić te poželio svima uspješnu provedbu projekta.

Oto Dudjak, direktor Našičkog vodovoda, izrazio je zadovoljstvo projektom kojim će se na području grada Našica riješiti problemi koji se pojavljuju prilikom odvodnje.

- Radi se o takozvanoj sanaciji odvodnje bez iskapanja, kojom će se sanirati problemi na područjima grada gdje je starija kanalizacija, a gdje je s godinama došlo do određenih potrošnji i kvarova. Time ćemo dobiti puno bolju odvodnju i smanjit ćemo troškove održavanja - kazao je Dudjak.

Igor Šmitran, direktor prodaje u tvrtki Ind-Eko Rijeka, izvođaču radova na projektu, pojasnio je suvremenu tehnologiju radova bez iskapanja.

- Ovo je jedna moderna tehnologija sanacije kanalizacije i svih vrsta cjevovoda koju mi prakticiramo već petnaestak godina. Radovi se provode na način da kroz postojeći cjevovod koji je potrebno sanirati uvlačimo novu cijev procesom polimerizacije. U principu nema kopanja, nego koristimo postojeće okno kroz koje uvlačimo cijev i na taj način saniramo. Prednost je te tehnologije za razliku od iskopa nemogućnost oštećenja neke postojeće infrastrukture i brža ugradnja te je minimalan utjecaj štete na okolinu i okoliš - izjavio je Šmitran i dodao kako se početak radova očekuje za mjesec dana. M.K.S.
Kroz cjevovod koji je potrebno sanirati uvlači se nova cijev, nema kopanja ni oštećenja infrastrukture
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana