Crna kronika
PRIJEVARA PREKO INTERNETA

Za nepostojeće nasljedstvo Brođanka nepoznatoj osobi uplatila desetke tisuća kuna
Objavljeno 23. siječnja, 2021.

Pedesestčetverogodišnja žena prijavila je u četvrtak policiji u Slavonskom Brodu da je prevarena na internetu. Policajcima je ispričala da je putem elektroničke pošte stupila u kontakt s jednom osobom koja ju je dovela u zabludu o nepostojećem nasljedstvu, a za "preuzimanje" novca uplatila je naknadu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Tek kada je novac već otišao nepoznatoj osobi, 54-godišnjakinja je shvatila da je prevarena. Policajci u vezi ove prijevare dostavljaju posebno izvješće državnom odvjetništvu te traže prevaranta.


- Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem društvenih mreža, a pogotovo da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama - upozorila je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.


Ravnateljstvo policije u petak je izvijestilo kako je policija u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1500 eura u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.


- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke - poručili su iz ravnateljstva policije.

Hrvatska policija učestalo upozorava građane da je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac, ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ, nisu više jedini trikovi zanata, no očito je kako je baš žena s početka ovog teksta povjerovala u takvu priču o nasljeđivanju. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti. Od pretvaranja da su voditelj žrtvine organizacije, pa do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu. S.Lacić
Policija još jednom poziva građane da ne nasjedaju na prijevare putem društvenih mreža
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJERAO GA DA RADI NA FARMI I FIZIČKI GA KAŽNJAVAO

Podravski je poljoprivrednik optužen zbog ropstva

2

OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILA U VUKOVARU

Sudjelovao u mučenju i ubijanju 16-godišnjaka

3

TRAGEDIJA U SPAČVANSKOM BAZENU

Ribolovac (42) iz Lipovca ispao iz čamca i utopio se u rijeci Spačvi