Mozaik
NOVI AMERIČKI PREDSJEDNIK JOE BIDEN IMA DVA PSA

U Bijelu kuću stižu vučjak Champ i udomljeni Major
Objavljeno 22. siječnja, 2021.

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden uselio se u Bijelu kuću sa svojom obitelji i dva psa od kojih je Major, mlađi pas, udomljen! Bidenovi su udomili Majora prije dvije godine kada je s još šest štenaca bio bačen na smetlište i spašen hitnom veterinarskom intervencijom. Tom prilikom Biden je zahvalio lokalnoj organizaciji za zaštitu životinja na pronalaženju doma za Majora i bezbrojne druge životinje. Nekoliko dana prije Bidenove inauguracije organizirana je "indoguracija" za Majora kojom je proslavljen bajkovit put od napuštenoga psa iz skloništa do Bijele kuće. Prikupljena sredstva za pridruživanje ovom virtualnom događaju donirana su skloništu odakle je Major udomljen.

Iako neki navode da je Major prvi udomljeni pas koji dolazi živjeti u službenu rezidenciju Predsjednika SAD-a, tijekom predsjedničkog mandata Lyndona B. Johnsona 60-ih tamo je živio i mješanac Yuki kojega je pronašla napuštenog na benzinskoj crpki u Texasu njegova kći Luci. Yuki je bio prvi udomljeni pas u Bijeloj kući vjerno prateći predsjednika u gotovo svim njegovim aktivnostima. Predsjednik je vodio Yukija sa sobom na sastanke kabineta i u Ovalni ured, plivali su zajedno u bazenu, a Johnson je i plesao s njim na vjenčanju kćerke Lynde. Govorio je za Yukija da je najpametniji i najviše prijateljski raspoložen od svih pasa koje je poznavao. Yuki je navodno bio uz Johnsona i u trenutku njegove smrti.

Bidenova supruga Jill Biden najavila je da bi predsjednički par volio udomiti i mačku. To ne bi bila prva udomljena mačka u predsjedničkoj rezidenciji jer tu je prije živio Socks, mačak kojega je udomila kći Billa Clintona dok je on još bio guverner Arkansasa, a doživio je gotovo 20 godina. Crno-bijeli Socks redovito se pojavljivao na fotografijama iz Bijele kuće tijekom osmogodišnjeg Clintonova predsjedničkog mandata, često sjedeći na predsjednikovu ramenu. Imao je vlastiti internetski klub obožavatelja, pojavljivao se na dobrotvornim akcijama za životinje i bio je jedan od tema knjige Hillary Clinton "Dragi Socks, dragi prijatelj: Dječja pisma Prvim kućnim ljubimcima".

- Političari trebaju biti uzor i iskoristiti svoj položaj za osvještavanje javnosti, a u situaciji kada imamo velik broj napuštenih životinja, udomljavanje je pravi primjer društveno odgovornog ponašanja. Stoga će ova gesta predsjednika Bidena i boravak udomljenoga psa u Bijeloj kući sigurno pozitivno utjecati na porast svijesti o važnosti udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje, i to ne samo u SAD-u nego u cijelome svijetu. Majorov put od ulice do predsjedničke rezidencije trijumf je udomljavanja - smatraju Prijatelji životinja.

Napominju da životinje nisu predmeti i ne bi trebale biti predmet trgovine. Navode da u Hrvatskoj trenutačno na tisuće pasa i mačaka čeka udomljenje i kada bi svi koji misle nabaviti psa ili mačku umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa ubrzo bi bila prazna: "Skloništa i oglasnici nude na udomljavanje životinje svih dobi, veličina i boja i zaista svatko može izabrati srcem svojeg četveronožnog člana obitelji. Podsjećamo da su psi i mačke u skloništima i pod skrbi udruga zdravi, cijepljeni i kastrirani, a psi i mikročipirani, i svi jedva čekaju novi dom."

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ALBINA PREDSTAVILA VIDESPOT ZA PJESMU “TICK-TOCK”

Podrška publike daje jak vjetar u leđa mom cijelom timu, ali i meni

2

DANAS POČINJE DIGITALNI DIO BERLINALA

Pobjednike ćemo znati prije nego što ih vidi kinopublika

3

S DODJELE ROCK&OFF NAGRADA 2021.

Objavljen je i nastup Alejuandra Buendije