Regija
VELEUČILIŠTE U POŽEGI

Uz predavanje o robotici najavljen upis u novi studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo
Objavljeno 22. siječnja, 2021.

Dana 20. siječnja studenti Veleučilišta u Požegi u sklopu kolegija Primjena računala imali su prilike slušati predavanje dr.sc. Teodora Tomića vezano uz primjenu novih informatičkih tehnologija u preciznoj poljoprivredi. Rodom iz Kaptola kraj Požege, doktor je inženjerskih znanosti čiji je doktorat osvojio prvo mjesto u konkurenciji europskih doktorata iz robotike. Teodor živi i radi na relaciji Kalifornija-Njemačka, a jedno vrijeme je radio kao znanstvenik na Institutu za robotiku i mehatroniku pri Njemačkom centru za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju.

Taj trend je prepoznalo i Veleučilište u Požegi koje u nastavu uvodi ovakve inovativne teme, te već nekoliko godina izrađuje novi studij – studij iz područja informatike. Novi studij pod nazivom Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo (EPPI) dobio je sve potrebne dopusnice za svoj rad tako da će Požega od sada imati i studij informatike- naglašavaju u najavi prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić i voditelji studija dr.sc. Robert Idlbek i dr.sc. Kristian Đokić.

Veleučilište u Požegi će svoje prve studente, njih 30, upisati ove 2021. godine. Obzirom na veliku količinu praktičnog rada, stručne prakse i rada u informatičkim kabinetima upisivati će se samo redoviti studenti. Informatička tehnologija u proteklih 30-ak godina snažno napreduje i zahvaća sve aspekte ljudskog djelovanja. Danas svi poslodavci očekuju od djelatnika poznavanje osnovnih informatičkih znanja i vještina, a mnogi upravo primjenom informatike rade od svojih kuća - online. Poslodavcima su posebno zanimljivi djelatnici koji imaju napredna poslovna i informatička znanja. Ta znanja uključuju izradu digitalnih dokumenata, obradu slike, videa i multimedije, programiranje aplikacija i izradu web stranica, poznavanje baza podataka, online poslovanje, elektroničkih plaćanja i slično. Sve ukazuje na to da se takvi stručnjaci lako zaposle, a većina njih radi od svojih kuća jer im to tehnologija dopušta.

Novi studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo traje tri godine (6 semestara) u okviru koji studenti ostvaruju 180 ECTS bodova. Kada završe studij dobiti će titulu stručnog prvostupnika poslovne informatike – bacc.inf. Nastavni program je usklađen s trendovima i prioritetima ne samo Hrvatske, već i Europske unije koja želi imati pametno i održivo gospodarstvo, razvijeno pomoću novih tehnologija. Upravo to su znanja i vještine koje ovaj studij pruža u STEM području.

Uz moderni Studentski dom Dr. Franjo Tuđman sa 110 ležaja otvoren 2020. godine, novi studij svakako će biti zanimljiv ne samo brucošima iz područja Slavonije, već i iz cijele Hrvatske. Ako se tome doda izvrsna ocjena kvalitete rada Veleučilišta u Požegi, što je Agencija za znanost i obrazovanje potvrdila prošle godine u postupku reakreditacije (vrednovanja), sigurno je da interes za ovakav moderan i perspektivan studij iz područja informatike neće izostati. Na hrvatskom tržištu velika je potražnja za informatičarima tako da će novi stručnjaci iz tog područja svakako naći svoje radno mjesto. (promo)

Možda ste propustili...

RADOVI U BROĐANCIMA, SLIJEDE HABJANOVCI

Obnova krovišta kuća oproštaja

REDOVITO ČIŠĆENJE

Radovi na Vučici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOCIRALI JU POMOĆU APLIKACIJE

Ukradeni mobitel tri ulice dalje našli kod starice na štakama

2

VUKOVARCI JOŠ IMAJU DVOSTRUKI PRIJEVOZ

Grad Čazmatransu počeo slati kazne

3

NOVA OBRAZOVNA MOGUĆNOST

Uz studij, smjer fizioterapije i u srednjoj školi