Magazin
TJEDNI OSVRT

Saborski aktualac prepun je floskula
Objavljeno 23. siječnja, 2021.

Prva ovogodišnja sjednica Hrvatskog sabora započela je, kao i obično, aktualnim prijepodnevom te su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri odgovarali na pitanja zastupnika kojih je s obzirom na kriznu situaciju izazvanu pandemijom kornavirusa i potresima bilo poprilično.

Ali osim konstruktivnih bilo je i ovaj put pitanja “iz vedra neba”, a sve uz neizostavne provokacije te banalne floskule. Zato prvo podsjetimo što bi zapravo trebao biti aktualac koji se inače u javnosti zbog svoje “zanimljivosti” najviše i prati. Ukratko, Sabor, među nizom svojih ovlasti i dužnosti, obavlja i funkciju kontrole izvršne vlasti. Jedan od mehanizama parlamentarne kontrole je i aktualno prijepodne - vrijeme kada zastupnici upućuju pitanja Vladi. No često se tu podmetnu i nenajavljena ili namještena pitanja čime se zlorabi govornica i zbog čega dolazi do neugodnih trzavica koje znaju prelaziti i granice dobrog ukusa ne misleći pritom na interese izborne baze. “Vatreno jutro” tako se dogodilo ponovno. Već po običaju, zaiskrilo je između Plenkovića, kojeg se najviše proziva, i nezavisne zastupnice Karoline Vidović Krišto. Ona je postavila pitanja vezana uz Ivana Turudića te Dragana Kovačevića. Primjerice, zanimalo ju je “kako će izgledati suđenje direktoru Janafa kad se zna da je njegova sestra radila za Turudića? Izvršna vlast otvoreno krši zakone. Jeste li svjesni da je utjecaj na pravosuđe kazneno djelo?” upitala je. Premijer joj je odgovorio: “Što se tiče odabira sudaca, promaklo vam je, jer niste upućeni o reformama u pravosuđu, politika ne imenuje suce. Vaša pitanja koja mi djeluju na retoričke eskapade ne znam da trebaju odgovor... Otkad ste u Saboru, mi smo oduševljeni vašim inicijativama, dajete nemjerljiv doprinos kulturi u Saboru. Vaše teze su toliko izlizane da se čudim tko bi im mogao povjerovati. Ne znam pišete li ih sami, no nisu nimalo dojmljive”, uzvratio je Plenković. Zanimljiva je bila i rasprava s Tomislavom Tomaševićem. Zastupnika platforme Možemo! zanimalo je misli li premijer da Hrvatska pripada HDZ-u kad kritike na račun HDZ-a vidi kao rušenje države, na što je dobio odgovor: “Malo više sam od Vas očekivao, a ne ove trivijalne pitalice. Moram priznati da niste na razini trenutka”, rekao je Plenković.

Nadalje, Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić pridružila se valu kritičara koji smatraju nedopustivim privilegirano cijepljenje zastupnika, usput docirajući premijeru o njegovu znanstvenom stupnju magistra, dok je ona doktorirala. Politički analitičar Žarko Puhovski tu tezu odbacuje kao goli populizam.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike