Mozaik
MIRA FURLAN UMRLA NAKON DUGE BOLESTI

Glumica koju su voljeli kolege i publika
Objavljeno 22. siječnja, 2021.

Istaknuta kazališna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini, objavljeno je na njezinu Twitter profilu. Vijest o smrti objavljena je u četvrtak, a kasnije tog dana počast glumici odao je Michael Straczynski, autor ZF serije "Babylon 5", u kojoj je glumila.

- Bila je briljantna osoba i svi su je voljeli, od publike do režisera i kamere. Od ratnih užasa pobjegla je u Ameriku, a među milijunima glumica napravila je ozbiljnu karijeru, i to u godinama u kojima se ženama nije lako probiti. Moram napomenuti da je sve to ostvarila uz pomoć ljubavi svoga supruga Gorana Gajića. On joj je bio njezina najčvršća stijena uz koju se tako plaha i nježna držala u ovom okrutnom svijetu. Bila je božanstvena glumica, svi će ju pamtiti i voljeti i svima je teško zbog odlaska - rekao Rade Šerbedžija za RTS-a.

Furlan je rođena 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana. Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i TV uloge, snimala je i filmove. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima "U raljama života" (1984.), "Otac na službenom putu" (1985.), "Za sreću je potrebno troje" (1985.) te u televizijskim dramama i serijama ("Putovanje u Vučjak", "Tuđinac"). Od kraja 80-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu The Hudson Guild Theatre u Los Angelesu, a od 1996. i na televiziji. Bila je članica The Actors Studija. H/T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike