Novosti
USKLAĐIVANJE BORBE PROTIV PANDEMIJE

Dio članica EU-a za zabranu putovanja do kraja veljače
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Plenković najavio konzultacije o epidemiološkim mjerama nakon 31. siječnja

Europski čelnici održali su u četvrtak navečer virtualni samit o usklađivanju mjera protiv pandemije koronavirusa, uključujući ubrzavanje cijepljenja, zajedničke potvrde o cijepljenju i ograničavanje putovanja.


Pooštravanje

Više članica EU-a najavljuje da će pooštriti mjere kako bi spriječile širenje novih sojeva otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Belgija je predložila privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna bar do kraja veljače. Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes kaže da je jedan od razloga za takav prijedlog i solidarnost sa sektorima koji ne mogu raditi zbog pandemije, poput ugostiteljstva. Kaže da nije pošteno reći nekim ljudima da ne mogu raditi, a istodobno dopuštati putovanja koja nisu nužna.


Kako bi se spriječilo brzo širenje novih sojeva virusa u EU-u upozoravaju na važnost sekvenciranja genoma COVID-19 kako bi se prepoznale mutacije. Testiranje je i dalje jedan od najvažnijih alata za suzbijanje pandemije. U srijedu su članice EU-a postigle dogovor o međusobnom priznavanju antigenskih testova. Brzi antigenski testovi manje su pouzdani od PCR testova, ali je njihova prednost u tome što se rezultati dobiju za manje od pola sata. Čelnici su razgovarali i o potvrdama o cijepljenju, vrlo osjetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja. Grčki premijer Kiriakos Micotakis nedavno je predložio da se potvrde o cijepljenju koriste kao svojevrsne putovnice kako bi cijepljene osobe mogle slobodno putovati, a s ciljem oživljavanja turizma. U EU-u kažu da su potvrde o cijepljenju uobičajene u zdravstvenim sustavima, da je drugo pitanje u koje se svrhe mogu koristiti te da se nikad nitko u institucijama EU-a nije koristio izrazom putovnice za te potvrde. Dok se ne cijepi dovoljno ljudi, prerano je govoriti o tome kako će se koristiti te potvrde, kažu u Europskom vijeću, i u ovom trenutku to bi značilo diskriminaciju onih koji nisu imali ni priliku cijepiti se u odnosu prema onima koji su već dobili cjepivo.


Hrvatska i dalje ima silazni trend novooboljelih od koronavirusa, a premijer Andrej Plenković najavio je sa sjednice Vlade da će se tijekom vikenda konzultirati sa Stožerom, epidemiolozima i cijelim ekonomskim timom Vlade kako bi se vidjelo što se može učiniti od 1. veljače, s obzirom na to da trenutne protuepidemijske mjere vrijede do 31. siječnja.


"Hrvatska je u posljednjih sedam dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva dnevno, te ukupan broj iznosi 4229, ili prosječno 604 nova slučaja dnevno, što je izrazito dobro i povoljno. To je razina koju smo imali sredinom listopada i to je šest puta manje nego prije šest tjedana", rekao je premijer Plenković. Dodao je da je 14-dnevna incidencija pala na 258 na 100.000 stanovnika, što je upola manje nego prije tri tjedna. Trenutno smo na 5. najboljem mjestu u Europskoj uniji po tjednom prosjeku broja slučajeva na milijun stanovnika, iza Finske, Grčke, Bugarske i Belgije.
Novi soj

"Moramo biti i dalje vrlo oprezni. Želimo da se, upravo ovim odgovornim ponašanjem koje su pokazali naši sugrađani, protuepidemijskim mjerama koje smo usvojili, a koje nisu kompletno zatvaranje i nisu policijski sat, gdje smo uspjeli održati radnu aktivnost, aktivnost gospodarstva, ovakav trend nastavi", poručio je premijer.


I ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je bolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj rekavši novinarima uoči sjednice Vlade kako se u Hrvatskoj u odnosu prema prošlom tjednu bilježi 32 posto manje novozaraženih. Međutim, Beroš upozorava kako i dalje imamo visoke brojke umrlih, koje tjeraju na oprez. "Očekivali smo da će brojevi preminulih početi padati, to se nije dogodilo, međutim, među onima koji se hospitaliziraju ipak nema toliko teških kliničkih slika", kazao je ministar zdravstva.
Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa. Beroš kaže kako će se sekvenciranje obavljati u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a vjeruje da će se uključiti i znanstvena zajednica, jer većina instituta ima takve uređaje.


Dijana Pavlović/H
PROSTOR ZA POPUŠTANJE MJERA
Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je da će se u sljedećim danima detaljno predstaviti epidemiološke mjere za gospodarstvo nakon 1. veljače. Odgovarajući na pitanja novinara o objavi Nacionalne udruge ugostitelja, u kojoj se, uz pozivanje na izvore bliske Stožeru civilne zaštite, tvrdi da će se prvo otvarati hoteli, da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga, uz izraženo nezadovoljstvo te udruge da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke, Aladrović je podsjetio da trenutne mjere vrijede do 1. veljače, do kada će se obznaniti kako će izgledati sljedeći set mjera. "Sigurno će konzultacije biti sa svima onima koji su tu zainteresirani. Naravno, tu je poseban naglasak na ugostiteljima zbog njihove brojnosti i toga jer ove mjere izrazito na njih utječu", izjavio je Aladrović. Upitan o traženjima vlasnika kafića da im se pruži mogućnost prodaje "kave za van", Aladrović je rekao da će se uskoro predstaviti kako će mjere detaljno izgledati, no i napomenuo da postoji određen prostor za razgovor i dogovor, pa naposljetku i za "popuštanje".
zabrinutost
HRVATSKA I DALJE BILJEŽI VISOK BROJ UMRLIH