Crna kronika
SUĐENJE ZBOG PLJAČKE I RANJAVANJA ZAŠTITARA

Pucano je iz jedne puške
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Pljačkaši su dvojicu zaštitara ranili u listopadu 2019., u blizini Hrastina

Zbog proteka vremena započelo je ponovno suđenje na Županijskom sudu u Osijeku Iliji Ćoriću (23), Ahmetu Aliji (27) i Zvonimiru Mijatoviću (24), zbog pljačke i pokušaja ubojstva zaštitara Marija Leithama i Krunoslava Balešića, 21. listopada 2019. godine, na cesti između Koprivne i Hrastina.


Ćorić je bio djelatnik tvrtke Aleph Tau iz Slavonskog Broda, čiji su djelatnici opljačkani u vrijeme razbojstva. Optuženi su u sudnicu dovedeni s lisicama na rukama i nogama, a osporili su krivnju za pokušaje ubojstva i orobljavanje zaštitara i tvrtke Aleph Tao. Dopunu balističkog vještačenja iznio je sudski vještak Damir Tomašek.


- Prema materijalnim tragovima ispaljeno je najmanje 17 hitaca iz puške mađarske proizvodnje koja je pronađena na obali rijeke Save. Dio fragmenata zrna koji su pronađeni u Citroenu koji je pripadao tvrtci Aleph Tau, također su ispaljeni iz iste puške. Pozicija strijelca mijenjala se u dvije pozicije, odnosno pucano je u prednji, i u prednji lijevi bočni dio vozila. Udaljenost pucanja mijenjala se tijekom događaja. Sva su ispaljena zrna bila u blago silaznom položaju. U fotodokumentaciji nema situacijskog plana koji je trebalo odmah napraviti nakon događaja tijekom očevida. To su parametri koji se koriste kod balističkog vještačenja. Tako sam to i mogao zaključiti iz spisa - rekao je balističar. Na upit branitelja Ahmeta Alije bi li pomoglo da vidi automobil uživo, kao i mjesto događaja, vještak je rekao kako je moguće da se dobiju još neki podaci neposrednim pregledom oštećenja na vozilu, ako ono još negdje postoji. "Sumnjam da bi se nešto bitno promijenilo u mom nalazu i mišljenju", zaključio je sudski vještak Damir Tomašek.


- Pri izradi nalaza nisam cijenio iskaz Maria Leitkama koji je rekao da je osobe uočio od oko 30 metara, ili 35 do 40 metara od vozila kada su počeli pucati prema vozilu. Ako se doista radi o 30 metara, uzimajući u obzir brzinu kojom se kreće vozilo, nemoguće je da se događaj zbio na način kao što je postavljeno (da su pucale dvije osobe nap.a.), jer je premalo vremena prošlo da bi strijelac mogao mijenjati svoju poziciju, ali ako se radilo o većoj udaljenosti situacija se mijenja. Isključuje se mogućnost da bi jedan strijelac drugom dodao pušku, pa da bi taj drugi nastavio pucati bočno. S obzirom na to da su sve čahure ispaljene iz istog oružja, logičnije mi je, a s obzirom na dinamiku događaja, da je riječ o samo jednom strijelcu - zaključio je vještak.

Sudsko vijeće odlučilo je odbiti prijedlog obrane o djelomičnoj rekonstrukciji događaja kao nevažan i usmjeren na odugovlačenje postupka, no s obzirom na to da vještak nije pregledao DVD iz sudskog spisa, vijeće je odlučilo dopunu balističkog vještačenja pregledom DVD-a sa fotografijama te oštećenog vozila tvrtke Aleph Tau na okolnost udaljenosti strijelca od vozila.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike