Svijet
NIZ VAŽNIH ODLUKA NA POČETKU MANDATA

Biden odmah krenuo u borbu protiv COVID-a
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Bijela kuća: Amerika zaslužuje odgovor na pandemiju koji je vođen znanošću, podatcima i javnim zdravstvom, a ne politikom

Prvog punog radnog dana u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je pokrenuo inicijative za borbu protiv koronavirusa, što je njegov glavni prioritet dok pokušava okrenuti stranicu nakon svog prethodnika Donalda Trumpa.

Bidenova vlada planira koordinirani federalni odgovor na koronavirus kojemu je cilj vraćanje povjerenja u vlasti, raširenije cijepljenje i testiranje, otvaranje škola i borba protiv nejednakosti nastalih zbog pandemije. "Možemo pobijediti COVID-19 i to ćemo učiniti. Amerika zaslužuje odgovor na pandemiju koji je vođen znanošću, podatcima i javnim zdravstvom, a ne politikom", priopćila je Bijela kuća o nacionalnoj strategiji nove vlade protiv virusa.

Biden je potpisao niz izvršnih uredbi vezanih uz pandemiju, poput obveznog nošenja maski u zračnim lukama i u javnom prometu. COVID-19 je u SAD-u dosad zarazio 24 milijuna ljudi, ubivši ih više od 405 tisuća, najviše na svijetu. Trump je često umanjivao ozbiljnost pandemije, a demokratski je predsjednik borbu protiv nje odredio kao svoj glavni prioritet, uz oživljavanje gospodarstva i dokidanje rasne nejednakosti.

Nedugo nakon prisege, Biden je odmah u srijedu potpisao i 15 izvršnih uredbi, poništivši niz Trumpovih politika, rekavši da "nema vremena za gubljenje". "Borit ćemo se protiv klimatskih promjena kako se dosad nismo borili, promicat ćemo rasnu jednakost i podupirati zapostavljene zajednice. To su samo početne točke", rekao je Biden.

Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik uključuju obvezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlenike, uspostavu novog ureda Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju te zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije. Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom, Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila financiranje gradnje zida na granici s Meksikom te je okončao zabranu putovanja u SAD za neke zemlje s muslimanskom većinom. Očekuje se da će Biden uskoro također opozvati odluke kojima se transrodnim osobama zabranjuje služenje u američkoj vojsci te da će ukinuti zabranu američkog financiranja međunarodnih programa planiranja obitelji povezanih s pobačajima.

Sjedinjene Države pridružit će se inicijativi Ujedinjenih naroda za pravednu raspodjelu cjepiva protiv koronavirusa na bogate i siromašne zemlje, najavio je Anthony Fauci, savjetnik novog američkog predsjednika za medicinu.

Hina/D.Pavlović
OPOZIV ODLUKE O IZLASKU IZ WHO-a
Fauci, najviši povjerenik američke vlade za bolesti, ponovio je Bidenovu odluku da opozove odluku o izlasku SAD-a iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije koju je donio njegov prethodnik Donald Trump. Faucijeve poruke izrečene u četvrtak na videosastanku WHO-a u suprotnosti su s opetovanim Trumpovim optužbama, koji je okrivio WHO da je pomogao Kini prikriti prvo žarište koronavirusa u gradu Wuhanu krajem 2019. Međutim, Fauci je jasno dao do znanja da nova američka vlada ustraje na zahtjevu za cjelovitu istragu o podrijetlu virusa.
Najčitanije iz rubrike