Ekonomija
SOLIDALIZIRALI SE S UGROŽENIM GOSPODARSTVIMA NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU 

Slavonski su poljoprivrednici donirali 50 tona stočne hrane
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Samo danas, 21. siječnja 2021. godine, u skladišta donirane stočne hrane na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije pristiglo je 50 tona stočne hrane. Riječ je o donaciji 25 tona stočne hrane Udruge uzgajivača holstein goveda Osječko-baranjske županije, 19 tona hrane za stoku poljoprivrednih proizvođača iz Gunje, četiri tone mljevenih žitarica Udruge orača Virovitičko-podravske županije te dvije tone stočne hrane virovitičkog Skijaškog kluba Skviki.


Time su, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, s današnjim danom 53 donatora iz svih krajeva Hrvatske donirali 550 tona hrane za stoku (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je razdijeljeno oko 283 tone poljoprivrednicima u potrebi. Putem već uhodanog sustava prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji, mnoge tvrtke poljoprivredno-prehrambenog sektora, jedinice lokalne samouprave i fizičke osobe donirale su svoje proizvode samostalno i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.


"Željeli smo se uključiti u pomoć pogođenom području i pokazati solidarnost ugroženim poljoprivrednicima, sada kada im je najpotrebnije. Donirali smo hranu za njihovu stoku, znamo da ona mnogima znači opstanak. Naši su se članovi odazvali u iznimno velikom broju kako bismo pokazali da smo uz svoje kolege poljoprivrednike, nadamo se da ćemo bar malo olakšati tešku situaciju u kojoj se nalaze", izjavila je predsjednica Udruge uzgajivača holstein goveda Osječko-baranjske županije Lidija Pavić u povodu donacije 25 tona hrane.


Također, poljoprivrednici Gunje i susjednih sela poslali su već drugu donaciju svojim kolegama na potresom pogođenim područjima, uz logističku pomoć Vukovarsko-srijemske županije.


- Mi znamo što znači biti u nevolji i koliko je u tim trenucima svaka pomoć dobrodošla. Organizirali smo se i do sada je 35 poljoprivrednika s ovih područja prikupilo 50 tona stočne hrane, a s današnjom donacijom dostavili smo ukupno 43 tone, a sljedeći tjedan šaljemo i treći kamion s još 20 tona hrane", najavljuje pročelnik Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.


Također, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je više od 620 tisuća kilograma stočne hrane u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, čime je osigurana hranidba 1800 goveda, 3500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1000 konja za najmanje 30 dana. Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije (HAPIH) do sada su kontaktirali 3387 PG-ova, pri čemu je s njih 1837 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu, a ustanovljena oštećenja na gospodarskim objektima kod 1698 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 249 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 76 PG-ova. I ovim putem pozvani su poljoprivrednici u potrebi da se za stočnu hranu, potrebe premještanja i otkupa stoke obrate Ministarstvu poljoprivrede.Z.R.
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike