Novosti
OPORBA O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Obuhvatiti poslijeratnu obnovu u cijeloj zemlji
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Svih osam oporbenih klubova u četvrtak je u saborsku proceduru poslalo zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrđivalo moguće nepravilnosti i nezakonitosti u poslijeratnoj obnovi, zbog u potresu teško stradalih obnovljenih kuća.

Čelnik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević poručio je kako od HDZ-a i vladajuće većine oporba očekuje da podrže njihovu inicijativu, jer su i sami poručili kako žele da se to istraži. "Tražimo da se sve okolnosti istraže u Saboru jer će onda istraga biti javna, moći će je pratiti javnost i s pomoću ovog alata možemo dobiti sve dokumente koje tražimo, jer su sva državna tijela dužna istražnom povjerenstvu dati dokumente pod prijetnjom novčanih i zatvorskih kazni", istaknuo je Tomašević.

U oporbi traže da se što prije rasvijetle sve činjenice zbog potencijalnih nepravilnosti prije nego što se krene u novu obnovu nakon potresa u tri županije, te Zagrebu, koja još nije počela. Cilj je povjerenstva, objasnio je, obuhvatiti poslijeratnu obnovu na području cijele Hrvatske, jer još ima trusnih područja.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je namjera povjerenstva utvrditi odgovornost odgovornih za propuste kojih je, tvrdi, evidentno bilo tijekom poslijeratne obnove. Usto, nastavio je Grbin, cilj je osigurati da se takvi propusti ne ponove u predstojećoj obnovi te provjeriti objekte iz poslijeratne obnove, ali ne samo na potresom pogođenim područjima jer su, primjerice, Dubrovnik i Knin područja s rizikom od potresa.

"Želimo biti sigurni da ljudi koji na tim područjima žive u obnovljenim nekretninama mogu mirno spavati", istaknuo je.

Potpredsjednik Kluba Mosta Zvonimir Troskot istaknuo je da oporbena inicijativa nije nikakvo kriminaliziranje, državni udar, demontiranje i rušenje ustavnog poretka, "nego oprez kako bi se zaštitilo građane kojima su umjesto Vlade pomagali volonteri i hrabra srca iz cijele Hrvatske". H