Osijek
U POVODU TJEDNA PREVENCIJE RAKA VRATA MATERNICE I DANA MIMOZA

Cijepite se i ne
zaboravite papa-test
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

Gradska liga protiv raka Osijek ove godine neće organizirati tradicionalno javno okupljanje na Trgu Ante Starčevića u povodu Dana mimoza. Razlog je, dakako, pandemija COVID-19 zbog koje su takva okupljanja zabranjena, potvrđuje dr. med. Nikola Kraljik, spec. javnog zdravstva, tajnik Lige protiv raka Osijek i koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju.


No 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (18. - 24. siječnja 2021.) i 14. Hrvatski dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.) ipak su prigoda za senzibiliziranje javnosti i pružanje važnih informacija o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. "Bolest je to od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, ne bi smjela, teoretski, oboljeti niti umrijeti ni jedna žena na svijetu. Nažalost, još se velik broj žena nađe u tužnoj statistici umrlih od ove bolesti", upozorava dr. Kraljik.


U Europi od raka vrata maternice obolijeva više od 60.000, a umire više od 25.000 žena. Istočna Europa područje je najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi. Hrvatska u odnosu prema istočnoj Europi ima povoljniju situaciju, ali u odnosu pema zapadnoj Europu znatno lošiju. U Hrvatskoj je rak vrata maternice 11. najčešće sijelo raka u žena, a godišnje se već niz godina bilježi 300 novooboljelih i više od 100 umrlih žena. Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini Hrvatske do današnjeg broja koji je značajno ispod prosjeka Hrvatske, a jednako tako smanjuje se i smrtnost. U Osječko-baranjskoj županiji je rak vrata maternice 12. najčešće sijelo raka u žena i godišnje se bilježi 20-ak novooboljelih žena i 10-ak umrlih, ali uz postupni trend povećanja otkrivanja bolesti u njezinoj najranijoj fazi.
"Rak vrata maternice jednu od rjeđih zloćudnih bolesti koja se, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti. Glavna je metoda probira rane dijagnostike promjena na vratu maternice konvencionalni papa-test. Trenutačno se u Hrvatskoj provodi oportunistički probir raka vrata maternice, a u pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja s ciljem uvođenja niza poboljšanja i razvoj programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV, kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina. Veliku ulogu u borbi protiv te bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a. Ono je u Hrvatskoj besplatno za sve djevojčice i dječake osmog razreda, a provodi se preko Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri ZZJZ-u", podsjeća dr. Kraljik. I. Rab Guljaš
TIPOVI HPV-a
Rak vrata maternice u 99,7 % slučajeva izazvan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV) i zbog toga je važno educirati žene o njegovoj ulozi u razvoju premalignih promjena (CIN I, CIN II i CIN III) i samoga raka vrata maternice. Samo nekoliko tipova HPV-a nosi visok rizik za razvoj težih i premalignih promjena i raka vrata maternice (dominantno tipovi 16 i 18).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana