Svijet
ISPUNJENI KRITERIJI ZA UBLAŽAVANJE STROGIH RESTRIKTIVNIH MJERA

U Sloveniji situacija sa zarazom bolja, otvaraju se skijališta i škole
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

LJUBLJANA - U Sloveniji je situacija s pandemijom koronavirusa sve bolja, a u većini države odlukom vlade uvodi se popuštanje nekih mjera, pa tako od idućeg tjedna nakon skoro tri mjeseca ponovo u školske klupe sjedaju učenici prva tri razreda osnovnih škola, a otvaraju se i dječji vrtići.

Prema podacima koje je u četvrtak objavilo ministarstvo, u zadnja je 24 sata s 11.599 PCR i brzih antigenskih testova otkriveno 1445 novozaraženih, pri čemu je kod PCR testova bilo pozitivno 24,2 posto uzoraka, a kod antigenskih njih 4,1 posto.

Pao je i broj aktivnih slučajeva, broj hospitaliziranih u bolnicama i prosječan broj zaraza u sedmodnevnom razdoblju pa su ispunjeni kriteriji za ublažavanje strogih restriktivnih mjera koje su već nekoliko mjeseci na snazi u Sloveniji.

Premijer Janez Janša potvrdio je kasno sinoć, nakon sjednice vlade posvećene epidemiološkoj situaciji, da trenutno stanje, koje je nazvao još uvijek vrlo ozbiljnim, dopušta otvaranje nekih djelatnosti i ublažavanje pojedinih mjera. Za sada se to donosi na 9 od 12 regija, no za desetak bi dana, ako se održi pozitivan trend, to moglo vrijediti i za preostale regije.

Uz određene uvjete, odlukom vlade tako se "otvaraju" skijališta, idući tjedan opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, a otvaraju se i tržnice,  frizerski saloni i čistionice, te mehaničarski servisi.
Najvažnijom se u javnosti ocjenjuje odluka o ponovnom pokretanju nastave uživo u školama, zasad samo za učenike prvih triju razreda osnovnih škola, te o ponovnom otvaranju vrtića.

On-line nastava trajala je u Sloveniji skoro tri mjeseca.To je izazivalo nezadovoljstvo roditelja, uz upozorenja pedagoga da će se to negativno odraziti na cijelu generaciju učenika, a stalno produživanje takvog oblika nastave upitnim su ocijenili i ustavni suci.
U ponedjeljak će biti izvedeno masovno testiranje nastavnog i drugog osoblja u školama i vrtićima, kako bi obrazovni proces mogao početi u utorak, a vlada je ponovo dopustila okupljanje studenata na fakultetima u slučajevima kad je to potrebno za izvođenje neophodnih vježbi u nastavnom procesu.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 19.636 i manje ih je za šest posto u odnosu na dan ranije. U zadnja 24 sata zabilježeno je 26 smrtnih ishoda kod oboljelih od Covida-19, čime se ukupni broj preminulih od posljedica te bolesti povećao na 3.257.

U bolnicama je trenutno  1.178 covid pacijenata, što je ispod praga od 1200, koliko je bio određeno za ponovno otvaranje nekih djelatnosti, prema kriterijima iz "semafora" vlade za ublažavanje mjera. Ispunjen je i  kriterij o najviše  200 pacijenata na intenzivnim odjelima jer ih je trenutno 179, što je 4,3 posto manje nego prethodnog dana, kao i onaj o prosječnom broju oboljelih na dan (1350) jer ih je sada 1247 u tjednom prosjeku.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana