Novosti
PFIZER O REZULTATIMA LABORATORIJSKIH TESTOVA

Cjepivo učinkovito protiv novog soja
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Cjepivo protiv COVID-19 koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech vjerojatno će zaštititi pacijente i od zaraznije varijante virusa, koja je nedavno otkrivena u Britaniji i brzo se proširila svijetom, pokazali su rezultati novih laboratorijskih testova objavljeni u srijedu. Ohrabrujući rezultati, dobiveni analizom krvi sudionika ispitivanja, temelje se na opsežnijim analizama od onih koje je američki proizvođač lijekova objavio prošlog tjedna. Naime, iz Pfizera su prošlog tjedna izvijestili kako je slična laboratorijska studija pokazala da je cjepivo učinkovito protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, otkrivene u objema vrlo zaraznim novim varijantama koronavirusa koje se šire Britanijom i Južnom Afrikom. Najnovije istraživanje, objavljeno na portalu bioRxiv.org, koje još nije prošlo stručnu recenziju, provedeno je na sintetskom virusu s deset mutacija karakterističnih za varijantu poznatu kao B117, koja je identificirana u Britaniji. Među 11 autora studije su Ugur Sahin i Oezlem Tuereci, suosnivači tvrtke BioNTech.

Nova saznanja daju novu nadu, osobito s obzirom na to da Britanci u posljednje vrijeme izvješćuju o rekordno velikom svakodnevnom broju smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, a vjeruje se da je za njih odgovorna zaraznija varijanta. Novo otkriće istodobno znači da razvoj cjepiva zasad ne bi trebao ići ispočetka.

Testiranje je provedeno tako što su uzorci krvi 16 osoba cijepljenih tijekom prijašnjih kliničkih ispitivanja izloženi sintetskom virusu nazvanom pseudovirus. On je razvijen tako da posjeduje iste površinske proteine ​​poput B117, što karakterizira deset mutacija. Antitijela u krvi dobrovoljaca kojima je ubrizgano cjepivo, poznato kao Comirnaty, ili BNT162b2, neutralizirala su pseudovirus jednako učinkovito kao i starija verzija koronavirusa, za koju je cjepivo inicijalno i proizvedeno. H
Možda ste propustili...

U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI POTVRĐENA INFLUENCA PTICA

Uginuli labud pronađen u Vukovarskoj županiji uz Bosut imao je ptičju gripu

POSKUPLJENJE ĆE BITI OKO DVIJE KUNE?

Rast trošarina na cigarete i duhan od osam do 75 %

U 66. GODINI OD SRČANOG UDARA UMRO DUGOGODIŠNJI POLITIČAR

Unatoč svim kontroverzama, vodio je Zagreb više od dvadeset godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana