Sport
OVAJ ILI ONAJ

Lino, nisu ovo godine za eksperimente
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

Šarlatan, smiješni tip, kvazitrener, starac kojeg je pregazilo vrijeme, Gopčeva igračka, stranački čovjek... samo su najblaže uvrede i kvalifikacije upućene ovih dana Lini Červaru preko društvenih mreža. Dobra potvrda kako medijsku pismenost ne treba uvesti samo u škole nego i u opću populaciju.


Nitko ne zaslužuje uvrede. Ni Červar omalovažavanje i sumnje u njegovo rukometno znanje. Ne zato što je svjetski i olimpijski prvak. Dogodilo se to na početku stoljeća. Jer Lino je aktualni izbornik viceprvaka Europe. Bilo je to u ovo vrijeme prošle godine.

Uvrede nisu kritika. Međutim, kritika nitko nije oslobođen. Posebno ne hrvatski rukometni izbornik, čiji su potezi u siječnju u većem fokusu od onoga što trenutno radi premijer. Koliko god taj drugi bio suočen s puno ozbiljnijim problemima u državi od toga hoćemo li igrati 5-1 ili 6-0 obranu. Lino je prošle godine Hrvatsku nakon deset godina doveo do finala zbog toga što nije vukao nelogične poteze. Bar ne tijekom natjecanja. Nelogičan je tada bio odabir igrača, pa smo tako ostali na samo jednom desnom vanjskom i u momčadi sa šest igrača iz PPD Zagreba, koji se već strmoglavljivao. Odabir za Egipat činio nam se logičnijim. Sve dok za prvi krug nije prijavio četiri pivota. Na tribinama su ostala dvojica iz NEXE-a, Janko Kević i Halil Jaganjac. Kević je upao tek kada je Luka Cindrić obnovio ozljedu. Nije se ta ozljeda dogodila protiv Japana. Červar je dan prije otkrio da Cindra ima problema. Zašto ga onda ne čuvati? Jer, što god Červar pričao, Japan nije bio momčad koja se ne može dobiti s Kevićem na srednjem. Usto, imaš i dalje Duvnjaka kao zaleđinu. Jaganjcu, bez obzira na to što mu Lino poručuje kako ima "mu..", ostavlja dojam da mu ne vjeruje. Kao da se ohladio onoga trenutka kada je iz tada njegova Metalurga otišao u NEXE. "Nemamo mi sto šutera, nismo mi Francuska", poručuje Červar. Šutere nemaš kada ih ne probaš. A Jaganjca, kao ni Šarca, nije pravo ni probao. Iz Zagreba sada stiže lijevi vanjski Hrstić. Šutere nemaš i kada umjesto šutera na vanjsku poziciju guraš prirodno krilo. Bilo je toga još. Tvrdoglavosti ili eksperimentiranja. Kažu da su ljudi, što stariji, tvrdoglaviji. Lino je uvijek bio sklon inovacijama i eksperimentiranju. Čak i ‘71. Ovo je 2021. Nije ni godina, a nisu ni godine za eksperimente.


Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike