Regija
GRAD ŽUPANJA NASTAVLJA POMAGATI

Više novca za bebe i
mlade, odgoda ovrha..
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Ugostitelji će biti oslobođeni plaćanja naknade za terase u ovoj godini, a građani jednog kvartala komunalne naknade
ŽUPANJA - Grad Županja, najavljuje gradonačelnik Davor Miličević, i dalje će nastaviti s mjerama pomoći gospodarstvu i građanima zbog pandemije bolesti COVID-19.Gradsko je vijeće lani u svibnju donijelo paket mjera koje su podrazumijevale izravnu, stvarnu pomoć građanima i poslovnim subjektima. Njihov financijski učinak iznosio je više od dva milijuna kuna. Grad će, kako ističe, i dalje pomagati u okviru svojih financijskih mogućnosti i nastojati im bar donekle olakšati tešku situaciju prouzročenu koronakrizom.

– I dalje ćemo afirmativno ići prema gospodarstvenicima i obrtnicima. Naše ćemo ugostitelje i u ovoj godini osloboditi plaćanja naknada za korištenje javnih površina, odnosno terasa, kao što smo učinili i lani, a riječ je o iznosu od 135.000 kuna, koliko bi Grad uprihodio – govori Miličević.

Što se tiče upita ugostitelja o mogućoj financijskoj pomoći Grada, nakon što im je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite do daljnjeg zabranjen rad, pojašnjava da ta sredstva u proračunu nisu predviđena, ali osigurat će se rebalansom. Ugostitelji su, naime, u svome dopisu upozorili kako su dovedeni u tešku situaciju, jer su snažno pogođeni koronakrizom. Strahuju da će neki biti prisiljeni i trajno staviti ključ u bravu, što će se negativno odraziti na cjelokupnu situaciju u gradu u kojemu je svako radno mjesto itekako važno.

Gradonačelnik će Gradskom vijeću predložiti i produljenje odluke o odgodi prisilnih naplata potraživanja i javnih davanja koja su prihod Grada, osim onih koje bi mogle otići u zastaru. Ta je odluka bila na snazi od 19. ožujka do 31. prosinca 2020., a prijedlog će biti da se takva odluka donese i za 2021. godinu. To će, napominje Miličević, biti doprinos Grada gospodarstvu.

Građane će također osloboditi plaćanja jednog kvartala dijela komunalne naknade koji pripada Gradu.

– To su konkretne proaktivne mjere Grada i zato sam upozoravao da nismo trebali dirati prirez, jer su mjere mogle biti i veće. Izgubili smo 625.000 kuna prihoda, a građani su dobili na plaći od 8 do 50 kuna, i to oni koji imaju velike plaće, i smatram da je to veliki promašaj – zaključio je. Gradsko vijeće je, podsjećamo, lani krajem studenoga srezalo gradski prirez s 12 na 9 posto.

– Mogli smo povećati i stipendije, ali još razmatramo proračunske mogućnosti i pratimo situaciju. Ako se otvori prostor, to ćemo i učiniti, jer su nam mladi, ulaganje u znanje i budućnost, među prioritetima – zaključuje.

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Juko jučer nam je potvrdio da bi nova sjednica trebala biti održana uskoro, možda i do kraja mjeseca. Još nije određen konkretan datum, a u pripremi je dnevni red. Potvrdio nam je da će, između ostalih, biti donesena i odluka o pomoći ugostiteljima na području grada, na sjednici će se izići s konkretnim prijedlogom koji se još utvrđuje. Pomoć će, kazao je, ovisiti o broju zaposlenika u pojedinim ugostiteljskim objektima.

Marija Lešić Omerović
ZA SVAKU BEBU PROSJEČNA PLAĆA RH
Jedna je od demografskih mjera koju najavljuje gradonačelnik i pomoć u rješavanju stambenog pitanja. Predlaže donošenje odluke da mladim obiteljima koje su dignule kredit za kupnju prve nekretnine, Grad financira 50 posto kamate. Također će se povećati novčana pomoć za novorođenčad. Umjesto dosadašnjih iznosa od 3000, 4000 i 5000 kuna, za prvo dijete isplaćivat će se prosječna mjesečna plaća u Republici Hrvatskoj (oko 6800 kuna), za drugo dijete dvostruki iznos, a za treće dijete u obitelji rodiljna će naknada biti tri prosječne plaće u RH.
Davor Miličević

gradonačelnik

To su konkretne proaktivne mjere Grada, i zato sam upozoravao da nismo trebali dirati prirez, jer su mjere mogle biti i veće. Pratimo situaciju u proračunu, i ako se otvori prostor povećat ćemo i stipendije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOCIRALI JU POMOĆU APLIKACIJE

Ukradeni mobitel tri ulice dalje našli kod starice na štakama

2

VUKOVARCI JOŠ IMAJU DVOSTRUKI PRIJEVOZ

Grad Čazmatransu počeo slati kazne

3

NOVA OBRAZOVNA MOGUĆNOST

Uz studij, smjer fizioterapije i u srednjoj školi