Osijek
PREDSTAVLJENI NAJBOLJI VIDEOURADCI STUDENATA AUKOS-A

Nagrađene za "ljekovitu tetovažu"
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Drugu godinu zaredom, u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i nacionalnoga internetskog portala medijskapismenost.hr, proveden je izbor najboljih videouradaka studenata 3. godine preddiplomskog studija, smjera Medijska kultura. U okviru kolegija Medijska pismenost i civilno društvo studenti su tijekom proteklih mjesec dana osmišljavali, snimali i montirali kratke videouratke na temu suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja (dez)infodemije u medijima i javnosti, a proglašenje i predstavljanje najboljih filmića održano je u utorak na Akademiji.


Sudjelovalo je devetnaestero studenata podijeljenih u skupine, a u konkurenciji se našlo šest uradaka, ocijenjenih i bodovanih od peteročlanog stručnog povjerenstva, koje je kao najbolji video odabralo onaj Roberte Cvijetović, Nikoline Vidaković, Josipe Crnčić i Lucije Marić.


- Pretražujući internet, vidjele smo da u medijima ima jako puno oglasa o tome kako tetovaže jačaju imunitet i štite tijelo od raznih bolesti, pa i od koronavirusa, te smo se upravo tom temom odlučile pozabaviti u našem jednominutnom filmu. Njime smo htjele pokazati kako se lažnim vijestima zapravo navodi ljude na pogrešne postupke - kaže Lucija iz pobjedničkog studentskog tima.


Uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, rezultate izbora objavilo je troje od petero članova stručnog povjerenstva: Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, te Tomislav Levak, asistent na kolegiju Medijska pismenost i civilno društvo i Odsjeku za kulturu, medije i menadžment AUKOS-a. Potonji je istaknuo kako je zbog kvalitativne ujednačenosti i drukčijih pristupa bilo vrlo teško odlučiti se za najbolji videouradak, koji je na kraju pobijedio za samo jedan bod.


- Iznimno smo zadovoljni kvalitetom radova i pristupom. Čini se da je zadatak izazvao studente i da su se u prvom redu dobro zabavljali te pritom bili jako inventivni. Pomalo u šali, a pomalo u zbilji danas sam im rekao da bi s obzirom na kvalitetu režije, montaže i glume neki od njih mogli studirati i na nekim drugim odsjecima Akademije - rekao je Levak.
Nakon uručenja prigodnih nagrada najboljim studentima, održana su kraća interaktivna gostujuća predavanja. Tomljenović je studentima govorio o temi "Zašto je potrebno regulirati medije?", a Dokler o temi "Medijska pismenost može biti zabavna". D. Miklić
Najčitanije iz rubrike