Osijek
SURADNJA HRVATSKOG FERIJALNOG SAVEZA I GRADA

Ferijalnom dodijeljen na korištenje hostel u Staroj pekari
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

Grad Osijek sklopio je u prosincu prošle godine ugovor s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom o dodjeli na korištenje prostora u zgradi Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara. Taj je prostor nakon obnove, slažu se naši sugovornici Dražen Gečević, izvršni direktor HFHS-a, i Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka, hostel manjeg kapaciteta, ali vrlo visokih standarda.


U dijelu prizemlja i na prvom katu zgrade projektnim je partnerstvom predviđeno da Hrvatski ferijalni i hostelski savez preuzme upravljanje smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima Pekare. Hostel Stara pekara raspolaže s 55 kreveta u 15 smještajnih jedinica s vlastitim sanitarnim prostorom. Riječ je o četverokrevetnim sobama, kojih je ukupno deset, a još su tri dvokrevetne te po jedna osmerokrevetna i jedna jednokrevetna soba. Dio tih prostora prilagođen je potrebama osoba s invaliditetom. Tu je i velika blagovaonica (nepunih 200 m2), recepcija, dodatni sanitarni prostori... ukupno riječ je o površini do 1155 četvornih metara.


- Ovo je objekt koji u našoj ponudi neće biti baziran samo na noćenju s doručkom, nego će zbog svoje kompleksnosti nuditi višednevne programe s obiljem kreativnosti vezano i uz aktivnosti udruga koje ondje koriste ostale prostore - kaže Gečević. Razvoj situacije oko širenje COVID-19 odredit će trenutak kada će hostel Stara pekara biti predstavljen i promoviran u međunarodnoj hostelskoj asocijaciji.


Prostor se dodjeljuje na korištenje na vrijeme od tri godine uz mogućnost produženja na dodatne tri godine dok postoji obveza provedbe aktivnosti projekta Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara, ali i i dok Hrvatski ferijalni i hostelski savez ispunjava uvjete za dodjelu prostora. Ugovorom je, naime, utvrđena i njihova obveza plaćanja mjesečne naknade u ukupnom iznosu od 9,5 tisuća kuna (bez PDV-a).


Inače, Hrvatski ferijalni savez upravlja s jedanaest hostelskih objekata, većina njih je na Jadranu (Dubrovnik, Split, Pula...), a ovaj osječki je prvi na istoku Hrvatske.


- Hrvatski ferijalni savez je od početka provedbe partner u ovom projektu, kojemu je bila uloga da po završetku projekta preuzme dio hostela u smislu smještaja i ugostiteljstva. Nakon potpisivanja ugovora dogovarali smo modele upravljanja vezano uz cijelu zgradu, s obzirom na to da će ondje biti i mnogo drugih korisnika - rekla je pročelnica Mlinarević.
Objekt je to koji je obnovljen zahvaljujući potpori europskih fondova iznosom od 52 milijuna od 66 milijuna kuna, koliko je njegova ukupna vrijednost. Cijela je zgrada dodijeljena na upravljanje Kulturnom centru. D. Kuštro
DRUGI SADRŽAJI
Cijela Stara pekara, rekonstruirana zgrada bivše austrougarske vojne pekare, prostore se na površini od 8000 kvadrata. U prizemlju je uređen veliki multifunkcionalni co-working prostor, a na drugom su katu tzv. boksovi za edukativne i kulturne aktivnosti. U potkrovlju je multimedijska dvorana s više od 150 mjesta za sjedenje, pogodna za održavanje kongresa, skupova i slično.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike