Osijek
SUNCE "OŽIVJELO" TRŽNICU

Kupaca je manje, ali prodavači
su na svojem mjestu
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Ako je temperatura do -6 C možemo izdržati i mi i naša roba - kaže prodavačica Dragica Tubić

Ni tijekom hladnijega vala koji je proteklih dana zahvatio Osijek neki prodavači na glavnoj osječkoj tržnici nisu posustali u namjeri prodaje svoje robe. Primjerice, Dragica Tubić iz Habjanovaca čak je i u ponedjeljak došla na svoju klupu, no ubrzo je shvatila da na -10 Celzijevih stupnjeva, kolika je bila temperatura, neće izdržati, u šali kaže, ni ona, ni roba. Dakako, izostali su i kupci, pa se zajedno sa suprugom vratila kući. Dan kasnije odlučili su na tržnicu doći nešto kasnije, a "stidljivo" su potom, kaže naša sugovornica, dolazili i kupci.


- Kupaca je bilo, ne mnogo, baš kao ni danas. No, mi prodavači ne posustajemo i danas smo ovdje došli ranom zorom kako bismo ponudili svoje proizvode. Vidite da naroda nema, vjerojatno im je hladno, ili strahuju od koronavirusa - zaključuje prodavačica Dragica, dodajući da nekoliko stupnjeva u ispod nule povrću koje prodaje ne smeta. Štoviše, sve što je iznad -6 Celzijevih stupnjeva, kaže, izdržljivo je, stoga jedva čeka četvrtak i kraj tjedna kad meteorolozi najavljuju i više temperature nego što su bile u srijedu.


- Morate znati da ovdje dolaze uglavnom stariji ljudi i vjerojatno još strahuju ako je negdje ostalo snijega. Kad dodate strah od korone dobijete manje kupaca nego što smo mi prodavači naviknuli – kaže Dragica.


I doista, rekli bismo ne samo kupaca, nego i prodavača. Naime, nismo zatekli brojne prodavače u redu do zida, a izostali su i neki prodavači iz središta tržnice. Neki su došli, ali sa znatno manjim asortimanom nego inače.
U zatvorenom dijelu, pak, ne samo da su bila popunjena sva prodajna mjesta sa svježim mesom, nego su u ponudi bile i prodavačice sira, kiseloga kupusa, meda, tijesta i brojni drugi. Ipak, kupaca u uobičajenom broju nije bilo, a prodavači se nadaju da će dolaskom toplijega vremena situacija biti bolja.


Marija MIHELIĆ
BAROMETAR CIJENA
Kad su u pitanju cijene, prodavači su se, moramo priznati, prilagodili kupcima. Kilogram kiseloga kupusa stoji deset kuna, a istovjetna je i cijena svježega. Standardna je i cijena svježega sira po 25, odnosno 35 kuna za kilogram, dok je kozji nešto skuplji i stoji od 50 do 60 kuna. Kilogram kelja je deset kuna, kao i kilogram peršina, ili 30 dag prokulica, dok se cvjetača može naći i za osam kuna za kilogram. Po tri kune prodaje se krumpir u vreći od deset kilograma. U ponudi su i razne vrste voća, i to klementine za osam, šipak za 20, mandarine za 15, naranče za 12 kuna, jabuke deset, neprskani limun 20...
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike