Osijek
SUNCE "OŽIVJELO" TRŽNICU

Kupaca je manje, ali prodavači
su na svojem mjestu
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Ako je temperatura do -6 C možemo izdržati i mi i naša roba - kaže prodavačica Dragica Tubić

Ni tijekom hladnijega vala koji je proteklih dana zahvatio Osijek neki prodavači na glavnoj osječkoj tržnici nisu posustali u namjeri prodaje svoje robe. Primjerice, Dragica Tubić iz Habjanovaca čak je i u ponedjeljak došla na svoju klupu, no ubrzo je shvatila da na -10 Celzijevih stupnjeva, kolika je bila temperatura, neće izdržati, u šali kaže, ni ona, ni roba. Dakako, izostali su i kupci, pa se zajedno sa suprugom vratila kući. Dan kasnije odlučili su na tržnicu doći nešto kasnije, a "stidljivo" su potom, kaže naša sugovornica, dolazili i kupci.


- Kupaca je bilo, ne mnogo, baš kao ni danas. No, mi prodavači ne posustajemo i danas smo ovdje došli ranom zorom kako bismo ponudili svoje proizvode. Vidite da naroda nema, vjerojatno im je hladno, ili strahuju od koronavirusa - zaključuje prodavačica Dragica, dodajući da nekoliko stupnjeva u ispod nule povrću koje prodaje ne smeta. Štoviše, sve što je iznad -6 Celzijevih stupnjeva, kaže, izdržljivo je, stoga jedva čeka četvrtak i kraj tjedna kad meteorolozi najavljuju i više temperature nego što su bile u srijedu.


- Morate znati da ovdje dolaze uglavnom stariji ljudi i vjerojatno još strahuju ako je negdje ostalo snijega. Kad dodate strah od korone dobijete manje kupaca nego što smo mi prodavači naviknuli – kaže Dragica.


I doista, rekli bismo ne samo kupaca, nego i prodavača. Naime, nismo zatekli brojne prodavače u redu do zida, a izostali su i neki prodavači iz središta tržnice. Neki su došli, ali sa znatno manjim asortimanom nego inače.
U zatvorenom dijelu, pak, ne samo da su bila popunjena sva prodajna mjesta sa svježim mesom, nego su u ponudi bile i prodavačice sira, kiseloga kupusa, meda, tijesta i brojni drugi. Ipak, kupaca u uobičajenom broju nije bilo, a prodavači se nadaju da će dolaskom toplijega vremena situacija biti bolja.


Marija MIHELIĆ
BAROMETAR CIJENA
Kad su u pitanju cijene, prodavači su se, moramo priznati, prilagodili kupcima. Kilogram kiseloga kupusa stoji deset kuna, a istovjetna je i cijena svježega. Standardna je i cijena svježega sira po 25, odnosno 35 kuna za kilogram, dok je kozji nešto skuplji i stoji od 50 do 60 kuna. Kilogram kelja je deset kuna, kao i kilogram peršina, ili 30 dag prokulica, dok se cvjetača može naći i za osam kuna za kilogram. Po tri kune prodaje se krumpir u vreći od deset kilograma. U ponudi su i razne vrste voća, i to klementine za osam, šipak za 20, mandarine za 15, naranče za 12 kuna, jabuke deset, neprskani limun 20...
Možda ste propustili...

1. OŽUJKA POZNAT I KAO “BABA MARTA”

Počelo je klimatološko proljeće

VRAĆANJE GRUPNE NASTAVE U UČIONICE ŠKOLA STRANIH JEZIKA

Mladi radije odabiru nastavu na daljinu

RJEŠAVAJU PROBLEM LUTALICA U VLADISLAVCIMA

Kastracija mačaka i pasa bez naplate

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASLJEĐE AKTUALNE GRADSKE UPRAVE

Ostavit će nam zakasnjele projekte i lažna obećanja

2

NIŠTA OD SAJMOVANJA DO DALJNJEGA

Bez Sajma antikviteta i Proljetnoga sajma, pa čak i Autotržnice

3

PROSTOR ZA ŠETNJU, REKREACIJU I UČENJE

Hrvatske će šume sagraditi Poučnu stazu pokraj Kopike