Kultura
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

SinArt: Izložba “Od odozgo do odozdo”
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavlja u svojoj Zbirci Richter na Vrhovcu izložbu "Od odozgo do odozdo", Ištvana Išta Huzjana, utemeljenu na priči o legendarnom zagrebačkom vatrogascu Matiji Juričiću Katedralcu. Izložbom, ostvarenom u ciklusu SintArt, umjetnik istražuje vlastitu obiteljsku povijest, u kojoj je sačuvana ta priča o njegovu davnom rođaku, promatrajući je ne samo u osobnom nego i u simboličnom pogledu, napominje se u najavi MSU-a.

Sve je počelo kada se nezaposleni stolar Matija Juričić 1930-ih, kako bi pokazao svoju izvrsnu fizičku spremu i spretnost, popeo na toranj zagrebačke katedrale i izvodio akrobacije. Zbog jakog vjetra nije se mogao zadržati na tornju dva sata, kako je planirao, pa se morao spustiti, što je velikim pljeskom popratilo okupljeno mnoštvo građana. U pratnji redarstvenika odveden je u policijsku postaju, no zahvaljujući svom performansu ubrzo je zaposlen kao vatrogasac. Huzjan je protekle dvije godine pripremao umjetnički projekt u kojem je namjeravao izvesti Juričićeve "skuplture“, no zbog situacije s koronavirusom, ali potresa i kasnijih poplava nije mogao izvesti planirani performans.

- Huzjanov umjetnički rad u tim novim okolnostima počeo se mijenjati, reagirajući na posljedice kaotične svakodnevice u kojoj su se gotovo preko noći promijenile sudbine ljudi, a umjetnik je u središte interesa postavio instituciju – Zbirku Richter i ljude koji su na različite načine povezani s ovim prostorom - napominju iz MSU-a.

Projekt "Od odozgo do odozdo" sastoji se od performansa u kojem su na poziv autora i kustosice Zbirke Richter sudjelovali umjetnici, studenti i suradnici, koji su kratko vrijeme proveli zajedno na krovu Zbirke Richter. Sudionici performansa povezani na najrazličitije načine svojim su tijelima, poput Huzjanova slavnog rođaka Katedralca, nesvjesno oblikovali različite skulpture zabilježene na fotografijama snimljenima iz zraka.

- Zbirka Richter tako je preuzela ulogu svojevrsnog utočišta, mjesta koje poput prirodnog zaklona može pružiti privremeni osjećaj sigurnosti i zaštićenosti - dodaje se.

Ištvan Išt Huzjan (Ljubljana, 1981.) diplomirao je 2005. na Accademia di belle arti u Veneciji, nakon čega boravi na nekoliko rezidencijalnih programa, u Amsterdamu, Seulu i New Yorku. Za svoj rad, za koji je više puta nagrađivan, Huzjan objedinjuje različite umjetničke strategije povezujući različite medije, fotografiju, crtež, objekte, performas. Od 2012. s Gregoireom Motteom i Thibautom Espiauom u Bruxellesu vodi klub umjetnika i izlagački prostor „Coffre-Fort”, od 2006. izdavačku kuću 21st Century Books, živi i radi u Ljubljani. Njegova zagrebačka izložba, kojoj je kustosica Vesna Meštrić, može se pogledati do 1. travnja. H
Utemeljena je na priči o legendarnom zagrebačkom vatrogascu Matiji Juričiću Katedralcu
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente