Dome slatki dome
FUNKCIONALNOST I LJEPOTA

Naši domovi postaju sve zdraviji
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Povećana uporaba ekoloških materijala, grijanje i rasvjeta energetski učinkovitiji

Način na koji ljudi žive znatno utječe na oblikovanje njihovih domova, pa se u skladu s tim i događaju određene promjene.

Visoke cijene najamnina i kriza doveli su do smanjenja životnog prostora. Posljedično se sve više razvija višefunkcionalni namještaj i smanjuju mu se dimenzije. Ipak, naši domovi postaju i sve „zdraviji“.

Pametno
Povećana je uporaba ekoloških materijala, grijanje i rasvjeta postaju energetski učinkoviti, a ergonomija u namještaju postaje sve važnija. Prilagodljive radne plohe kuhinje, stolovi, kreveti i sofe, sve su traženije, a uvođenje sportskih aktivnosti u dom znatno pridonosi povećanju zdravlja. Pametnim uređajima se regulira i kvaliteta kuhanja, a javljaju se i urbani vrtovi za sadnju povrća. Pripremanje hrane postaje obiteljski događaj, a nije rezerviran samo za ženu. Ženski zahtjevi su utjecali i na stvaranje walk in garderoba, umjesto klasičnih ormara te veću fleksibilnost sofa. Težnja je da se što kvalitetnije koriste vanjski prostori - vrtovi, balkoni, terase. Oprema ovih dijelova doma sve je sličnija dnevnom boravku, uključujući i rasvjetu i dekorativne elemente. Gubi se granica vanjskog i unutarnjeg.

Tkanine imaju vrlo važnu ulogu u domu. Individualizacija je omogućila širok spektar uzoraka i tkanina kojima se može izraziti prostor. Pruge, cvjetni uzorci, apstraktni prikazi, ornamenti, glatke ili hrapave površine. Sve se može međusobno kombinirati. Sve su češće i 3d površine koje se koriste na svim dijelovima namještaja.

Nova rješenja
Blagovaonica je prostor u kome se sve duže boravi. U skladu s tim mijenja se i dizajn i ergonomija ovog prostora, pa je izbor stolica raznolik. Kod blagovaonskih stolova javljaju se dva trenda: sve veća upotreba masiva i nova rješenja za noge stola. Ploče stola najčešće su od hrastovine ili oraha, ali se oboje u različite boje, mijenjajući izvornost samog drveta. Noge su različitih oblika, izvedene od stakla, metala ili drveta u zanimljivim formama.

Potražnja za policama je i dalje velika. Uvode se fleksibilne police koje su prilagodljive svim prostorima i različitim funkcijama.Uz funkcionalnost i ljepotu dizajna sve ostalo postaje manje bitno!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Kuhinja i kupaonica
Kuhinja i kupaonica postaju sve sličnije. Udobnost, kvaliteta materijala, ergonomija u korištenju te ljepota postaju poveznice. Energetska učinkovitost u oba ova prostora je neizbježna. Kupaonica sve češće postaje i welness oaza. Dječje sobe su manje i jasna je podjela između zone rada i odmora. Ono što je karakteristično jest pojava elemenata namještaja koji svojom fleksibilnošću i dizajnom rastu zajedno s djetetom.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna