Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Šego nesavladiv sa 7 metara: U Kairo s mislima na Petrinju
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Hrvatski vratar u svom prvom nastupu na SP-u u Egiptu nakon oporavka od ozljede obranio četiri sedmerca. U drugi krug s tri boda

"Zato što svoje volim Petrinja", izvjesili su hrvatski rukometaši zastavu na sredini terena nakon pobjede nad Katarom, s kojom su osvojili C skupinu. Hrvatska će u Kairo donijeti tri boda, a protiv Bahreina, Argentine i Danske boriti se za četvrtfinale.


Velik junak susreta bio je Marin Šego. Vratio se u momčad nakon oporavka od ozljede obranivši čak četiri sedmerca. Matematički, kako smo suparnika na kraju dobili 26:24, upravo je Šego bio ključ pobjede.

Šego nije dao

Protiv dugogodišnjeg suparnika Valera Rivere Lino Červar je krenuo u napadu s vanjskom linijom Mamić-Duvnjak-Šebetić, s brzim krilima Štrlekom i Čupićem i Marićem na crti. U obrani je mijenjao pivota za pivota, Musu za Marića. Trebao je Musa za sredinu 6-0 obrane, koju je činio s Mamićem. Dobro je na vratima krenuo Pešić skinuvši tri od prva četiri katarska šuta. Prvu priliku za "plus tri" imali smo već kod 3:1. Musu je jedan katarski igrač "zalijepio za pod", što doista zaslužuje respekt (!). U kontri šut Štrleka skinuo je Danijel Šarić, iskusni vratar koji je protiv Hrvatske branio još 2005. na SP-u u Tunisu, ali tada za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Do dobivanja katarskog državljanstva branio je i za Bosnu i Hercegovinu. Sredinom prvog poluvremena prvi put smo prešli na 5-1, naravno, s Duvnjakom na prednjem s istim igračima kao u prvoj zoni. Ipak, završili smo na 6-0 s Brozovićem i Mandićem na "dvojkama". Trebalo je pomoći našim krilima jer su Katarci napadali na njihove strane. U 20. minuti Pešića je zamijenio Marin Šego. Vratio se na sjajan način. Obilježio je posljednjih deset minuta prvog poluvremena obranivši u tom razdoblju čak tri sedmerca, dva Madadiju i jedan Hassaballi, kada je Katar bio u prilici za prvo vodstvo. Do odmora Mamić je vratio Hrvatskoj vodstvo, a u posljednjem hrvatskom napadu, nakon što je Hassaballa puca pokraj vrata, Martinović je probojem na crtu s desnog vanjskog zabio za odlazak na odmor s umirujućih 13:11.

Mladi lavovi


Hrvatska do kraja susreta nije ispustila vodstvo, ali je Katar cijelo vrijeme prijetio. Na njegova vrata umjesto Šarića stao je Abidi, junak susreta s Japanom. Branio je dobro i protiv Hrvatske. Pokušao je Červar zaustaviti njihova najboljeg napadača Frankisa svojevrsnim "indijancem". Prvo je uz ubojitog strijelca stao Martinović pa Horvat. Ponovno smo na desnom vanjskom gledali Čupića, kojem je Šarić obranio sedmerac spriječivši tako odlazak na "plus četiri" i vjerojatno mirniju završnicu. U 50. minuti, kod hrvatskog vodstva 22:20, Šego je obranio i četvrti sedmerac, treći put nadmudrivši Madadija. Odustao je Červar napokon od ideje s "Malim" na desnom vanjskom. Vratio je Martinovića. Dozu hrabrosti, ili ludosti, pokazao je Červar u završnici. Uz Martinovića na lijevom vanjskom umornog Mamića zamijenio je Josip Šarac, koji je činio "trojku i četvorku" u obrani s Halilom Jaganjcem. Tako je čak trojici iz generacije ‘98. dodijelio ulogu u završnici susreta, koji još nije bio odlučen. Odgovorili su mu "mladi lavovi" na pravi način, prije svega čvrstom obranom. U 58. minuti pozvao je Lino time out samo kako bi svojim mladićima poručio "dečki imate mu..".


Krešimir Lacković
tri boda
HRVATSKOJ PRVO MJESTO
HRVATSKA 26 (13)

KATAR 24 (11)

ALEKSANDRIJA – Rukometna dvorana Borg al Arab. Suci: Gjorgij Načevski i Slave Nikolov

HRVATSKA: Šego (2+4), Pešić (4+0), Duvnjak 1, Horvat 3, Kević, Šarac, Štrlek 6, Čupić 2(1), Musa 1, Mamić 5, Šebetić, Brozović, Mandić, Jaganjac, Martinović 3 i Marić 5

KATAR: Šarić (2+1), Abidi (7+1), Alkrad, Mabrouk, Madadi 4(2), Frankis 7, Sassi, Damjanović, Berrached 3, Romane, Sami 1, Ali 4, Guehis, Abdelfattah, Dhiab, Hassaballa 1, i Zakkar 4

SEDMERCI: Hrvatska 3(1), Katar 5(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Mamić 2, Martinović 2, Musa 2, Duvnjak 2), Katar 4 minute (Sami 2, Berrached 2)
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike