Novosti
PANDEMIJA: POZIV NA KOORDINIRANO DJELOVANJE

EU poziva na ubrzavanje cijepljenja, u Europi dosad 400.000 umrlih
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Njemačka produžila i postrožila mjere * U Sloveniji otkrivena mutirana varijanta virusa

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu veći je od 96 milijuna, a umrlih je više od dva milijuna, od kojih 400.000 u Europi.


Brojne europske zemlje već nekoliko tjedana žive pod strogim epidemiološkim ograničenjima, a njihove vlade i zdravstveni stručnjaci strahuju od trećeg vala epidemije i crnih scenarija koje može izazvati novi, zarazniji, soj koronavirusa.


Najdalje u ograničenjima otišla je Njemačka, koja je produžila aktualne mjere zatvaranja sve do 14. veljače te uvela nove, još rigoroznije. Uvedena je i dodatna mjera obveznog nošenja operacijskih ili FFP2 maski u trgovinama i javnom prijevozu. Povećava se i pritisak na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. Glavni cilj te mjere je smanjenje kontakata na radnom mjestu, ali i u javnom prijevozu. Škole i vrtići i dalje ostaju zatvoreni, tj. nastava se odvija preko interneta. Od početka studenoga u Njemačkoj vrijede mjere zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata, a od sredine prosinca i maloprodaje, s iznimkom trgovina za svakodnevne potrebe, kao i ljekarni. Pripadnicima jednog kućanstva dopušten je kontakt samo s jednim članom nekog drugog kućanstva. Početkom siječnja je za područja s visokom incidencijom zaraze uvedena i mjera zabrane kretanja izvan radijusa od 15 km od mjesta boravka.


Njemačka pod svaku cijenu želi izbjeći novi nagli porast broja novozaraženih koji bi prouzročio novi soj virusa, a podsjetimo da je takav stav i hrvatskog Nacionalnog stožera civilne zaštite, iz kojeg je najavljeno da popuštanja aktualnih mjera sigurno neće biti 31. siječnja, a i tada će odluka ovisiti o aktualnim trendovima i broju oboljelih. Da je "engleski" soj koronavirusa sve bliže Hrvatskoj, govori i informacija da je u susjednoj Sloveniji u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi.


Europska komisija pozvala je zemlje članice da ubrzaju cijepljenje kako bi do ljeta bilo cijepljeno najmanje 70 posto odrasle populacije. "Cijepljenje je ključno za izlazak iz krize. Osigurali smo dovoljno cjepiva za sve stanovništvo Europske unije, a sada trebamo ubrzati isporuku i cijepljenje", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Obećala je da će EU pojačati napore kako bi se osigurao dovoljan broj cjepiva u susjednim zemljama i partnerima u svijetu. Uoči videosamita na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o koordinaciji odgovora na koronakrizu, Komisija je objavila dokument u kojem predlaže mjere za prevladavanje krize. Komisija tako predlaže ubrzavanje cijepljenja kako bi do ožujka bilo cijepljeno 80 posto stanovnika starijih od 80 godina i 80 posto zdravstvenih i socijalnih radnika u svakoj državi članici. Do ljeta bi trebalo biti cijepljeno 70 posto odraslog stanovništva.
Komisija također poziva članice da zadrže mjere fizičke distance, ograničavanja kontakata, da se bore protiv dezinformacija, koordiniraju ograničenja za putovanja, povećaju testiranje, praćenje kontakata i sekvenciranje genoma kako bi se suočile s novim sojevima virusa. Komisija ističe da sa zemljama članicama radi na potvrdama o cijepljenju, poštujući zakon EU-a o zaštiti privatnosti. Dodaje da zemlje članice trebaju dogovoriti zajednički pristup glede potvrda o cijepljenju do kraja siječnja. Također preporučuje da se obeshrabruju sva putovanja koja nisu nužna sve dok se epidemiološka situacija znatno ne popravi. Komisija upozorava da treba ostati oprezan s obzirom na povećan broj slučajeva zaraze posljednjih tjedana u više članica i s obzirom na pojavu novih sojeva virusa. "Sada je više nego ikada prije potrebno obnoviti odlučnost Europe da djeluje jedinstveno, koordinirano i oprezno. Naši prijedlozi imaju za cilj zaštititi živote i sredstva za život te smanjiti teret na preopterećenim zdravstvenim sustavima. Kraj pandemije je na vidiku, ali još nije na dohvat ruke", izjavio je potpredsjednik EK Margaritis Schinas.


D.Pavlović/Hina
koordinirano
EU POKUŠAVA NAĆI ODGOVOR NA KRIZU
96

milijuna ljudi u svijetu dosad je zaraženo koronavirusom
225.648

osoba zaraženih novim koronavirusom zabilježeno je u Hrvatskoj od 15. veljače 2020.
4684

osobe dosad su u Hrvatskoj umrle zbog koronavirusa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike