Svijet
INAUGURACIJA ĆE BITI VRLO NEOBIČNA

Joe Biden će prisegnuti u pustom Washingtonu, punom vojske i policije
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Donald Trump je prvi predsjednik SAD-a od Andrewa Johnsona 1869. godine koji odbija nazočiti prisezi svojeg nasljednika

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu u srijedu, 20. siječnja, bit će dan kakav se ne pamti - demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u pustom gradu, prepunom vojske i policije.

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualno prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

Trump u Mar-a-Lagu
Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti raspoređenih po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. siječnja. Ni Trump neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne prema mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, Trump će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

Republikanski milijarder bit će tada u Mar-a-Lagu na Floridi, kamo će otputovati u srijedu ujutro. "Svima koji su pitali, neću nazočiti svečanosti inauguracije 20. siječnja", obznanio je u jednom od svojih posljednjih tvitova prije nego što mu je zabranjeno korištenje Twittera. Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija nazočiti prisezi svojeg nasljednika.

Tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par u jutro na dan prisege i da zajedno dođu na Kapitol. Njegov potpredsjednik Mike Pence odradit će taj dio ceremonije.

Washington je od napada na Kongres, hram američke demokracije, pretvoren u utvrdu. Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde i vojnih rezervista naoružano kruži gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitilo spomenike kao što su Bijela kuća i Kapitol ili zatvorile glavne prometnice. Veterane rata u Iraku središte grada podsjeća na zelenu zonu u Bagdadu. National Mall, golema poljana koja vodi od Lincolnova spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Ondje se stotine tisuća Amerikanaca tradicionalno okupljaju kako bi pozdravile novog predsjednika.

Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji neće moći doći. Američka policija opetovano upozorava da su prijetnje skupina krajnje desnice novim oružanim napadima realne te će biti na velikom oprezu.

Virtualna svečanost
Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtualna kako bi se spriječilo širenje COVID-19. Od samoga početka mandata on se time želi razlikovati od Trumpa, čiji pristaše ne žele nositi zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mjera. Biden će nakon prisege održati tradicionalni govor, u kojem će staviti naglasak na pomirbu Amerikanaca.

Njegova supruga Jill Biden imat će priliku modernizirati ulogu prve dame za 21. stoljeće tako što će navodno zadržati svoj posao profesorice. "Ako Biden nastavi predavati, ona će zauvijek promijeniti očekivanja i limitiranost te pozicije", rekla je Kate Andersen Brower, autorica knjige o prvim damama.

Na inauguraciji će nastupiti pop-zvijezda Lady Gaga, koja će otpjevati američku himnu, i latinodiva Jennifer Lopez. Poslijepodne će Biden položiti vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s tri prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom. Na povratku povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden će se uputiti do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju, na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, a Joe Biden i Kamala Harris javnosti će se obratiti preko malog ekrana.

I.Bošnjak/Hina
“NASILJE NIKAD NIJE RJEŠENJE”
Prva dama Melania Trump objavila je oproštajnu videoporuku uoči odlaska iz Bijele kuće. “Budite predani u svemu što radite. No znajte da nasilje nije nikada rješenje i neće se nikada moći opravdati”, rekla je o nasilnom upadu Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa, pri čemu je poginuloe pet osoba. U službenom govoru od šest minuta prva dama SAD-a samo je nakratko spomenula svog supruga kada je pohvalila obitelji američkih vojnika, medicinske djelatnike koji su na prvoj crti borbe protiv pandemije koronavirusa. “Četiri protekle godine bile su nezaboravne”, izjavila je nekadašnja manekenka.
DUBOKE PODJELE
Od objave kandidature 2019. do inauguracije u srijedu Biden je učinio sve kako bi utjelovio jedinstvo i povratak miru nakon burne vladavine republikanca Trumpa, kojeg optužuje da je unio “razdor” među Amerikance. No u međuvremenu duboke podjele još su se produbile.
Kamala Harris - prva žena, Afroamerikanka i osoba azijskog podrijetla koja je potpredsjednica SAD-a
Najčitanije iz rubrike