Regija
PROVODE SE VJEŽBE EVAKUACIJE U ŠKOLAMA

Učenici su educirani za slučaj
potresa, svi se pridržavali mjera
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
VIROVITICA


U organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Virovitičko-podravskom županijom, odnosno djelatnicima škola, ovaj tjedan održavaju se vježbe evakuacije zbog potresa. Prva vježba provedena je u virovitičkoj Gimnaziji, u ponedjeljak, jučer (utorak) u vježbi su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda u Osnovnoj školi Pitomača, u srijedu će vježba biti održana u Slatini, a u četvrtak u Orahovici. Vježbe prema zakonu moraju biti održane najmanje jednom u dvije godine, a Ravnateljstvu civilne zaštite Republike Hrvatske u cilju je učestalija provedba, odnosno bar jednom u polugodištu.


- U okviru svojih djelatnosti Ravnateljstvo civilne zaštite RH svake godine provodi ovakve vježbe, a ove je godine to nešto ranije zbog nedavnih događaja na području Sisačko-moslavačke županije. Cilj nam je provjeriti dokumentaciju škola, krenuli smo od virovitičke Gimnazije, a s obzirom na uvjete, prisutni su bili samo maturanti u četiri razredna odjela - rekao je Josip Job, voditelj službe Civilne zaštite VPŽ-a te napomenuo kako se u petnaestak minuta, koliko je vježba trajala, pokazalo da plan evakuacije virovitičke Gimnazije funkcionira, da je dobro napravljen te da su djeca dobro educirana i pridržavala su se svih mjera u slučaju potresa.


Organizator je ove vježbe PU virovitičko-podravska na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, koji je pojasnio kako izgleda vježba i na što se kroz nju upozorava učenike.
- Našoj se inicijativi pridružila i civilna zaštita Virovitičko-podravske županije čiji su djelatnici zajedno s policijskim službenicima PU virovitičko-podravske na početku održali edukaciju učenika, nakon čega je odrađena prva vježba. Vježba je napravljena na način "zvona za uzbunu". Prvo zvono najavilo je učenicima da se sakriju pod klupe i ostale čvrste objekte, a drugo je zvono označilo vježbu evakuacije iz same zgrade. Ove vježbe provest ćemo u školama na području županije, i na taj način početi školsku godinu, ali i ponoviti ih u dogledno vrijeme, kada za to osjetimo potrebu. Cilj je svakako edukacija i uvježbavanje kako učenika tako i prosvjetnih djelatnika, kako bi se u slučaju potresa izbjegla potencijalna tragedija - naglasio je načelnik Siniša Knežević. V.G.
Vježbe će biti održane u školama diljem županije, au dogledno vrijeme i ponovljene kako bi svi bili spremni
Najčitanije iz rubrike