Novosti
POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA

Nadaju se povratku svih učenika 1. veljače, učit će i o potresima
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
“Nadamo se da će uskoro prosvjetari biti cijepljeni protiv COVID-a te da će i to pridonijeti stabilnosti održavanja nastave”

Kako diljem Hrvatske tako i u Slavoniji, na temperaturama ispod nule, počelo je u ponedjeljak drugo polugodište školske godine 2020./2021., u kojemu su vrata škola otvorena za učenike razredne nastave, one u posebnim razrednim odjelima i maturante. U školama je počela i edukacija o postupanju u slučaju potresa, a učitelje ne napušta nada da bi se 1. veljače u redovitu nastavu mogli vratiti svi učenici.

Na daljinu
Svojim učiteljima vratili su se i osnovci od prvog do četvrtog razreda osječke Osnovne škole Vijenac, njih približno 120. "Na nastavi su učenici sedam razreda razredne nastave, a od utorak će na nastavu krenuti i jedan posebni razredni odjel. Online nastavu prati sedam razreda predmetne nastave, u čemu već imamo iskustava, s obzirom na to da smo u prošlom polugodištu imali nastavu na daljinu tri tjedna. Također, za učenike razredne nastave redovito radi i produženi boravak. Lijepo nam je svima počeo dan, veseli me što su se djeca vratila, njima je mjesto u školi. Svi su nam učitelji na broju, pridržavamo se svih epidemioloških mjera, provodimo dezinfekciju, mjerenje temperature, nose se maske, nadamo se kako ćemo svi ostati zdravi. Uvjereni smo i kako bi uz te mjere na nastavu u školu mogli i učenici predmetne nastave te kako će se to za dva tjedna i dogoditi. Također, nadamo se da će uskoro svi prosvjetari biti cijepljeni protiv COVID-a te da će i to pridonijeti stabilnosti održavanja nastave. U petak su na sjednici Učiteljskog vijeća svi učitelji prošli dodatnu edukaciju o zaštiti i spašavanju u slučaju potresa te će o toj temi svatko od njih razgovarati sa svojim učenicima, a uskoro ćemo organizirati i vježbu za slučaj potresa na nivou cijele škole", rekla je Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac, koja je, osvrnuvši se na mogućnost provedbe ispita za "predmetnjake" u školi, ako ostanu do daljnjeg online, istaknula kako takav način provođenja provjera mora za podlogu imati ispunjavanje epidemioloških uvjeta.

Na drugo polugodište u OŠ "Vladimir Nazor" u Đakovu u klupe su nakon zimske pauze od ukupno 576 vratilo tristotinjak učenika razredne nastave i onih s teškoćama u razvoju, odnosno 21 razredni odjel u matičnoj školi i tri odjela u dvije područne škole.

Provedba ispita
"Poštujemo sve preporuke Stožera. Tako je u našoj školi predmetna nastava prema modelu A počela za razrednu nastavu i učenike s teškoćama. Iako je u ovim uvjetima moguća nastava za sve učenike u jednoj smjeni, mi smo odlučili ipak u matičnoj školi zadržati dvosmjenski model kako bismo dodatno pridonijeli smanjenju širenja virusa. U područnim školama nastava je organizirana samo u jutarnjoj smjeni. Prema modelu C učenici od petog do osmog razreda uključeni su u nastavu na daljinu. Svima su osigurani tableti za praćenje nastave, koja se izvodi preko Timesa. Takav je način rada učenicima poznat. Osim za praćenje nastave korišten je do sada i za ispite. Koliko su ocjene iz tih ispita bile odraz stvarnog znanja učenika, odnosno jesu li prilikom ispitivanja imali kakvu pomoć sa strane, u nekim je slučajevima upitno. Stoga ne bi imali ništa protiv da se ispiti provode u školi. To je svakako izvedivo, no nije naša odluka. Jasno, najsretniji bi bili da su se sva djeca mogla vratiti u školske klupe. No to nije bilo realno očekivati, tako da smo se dobro pripremili za ovakav način rada. Ipak, nadamo se kako bi se i predmetna nastava mogla provoditi prema modelu A od 1. veljače", kaže ravnatelj Andrija Šušak i dodaje kako će učenici koji su se u ponedjeljak fizički vratili na nastavu proći edukaciju o mjerama u slučaju potresa. "Učitelji će, svatko u svome razredu razgovarati s učenicima o toj temi, a potom ćemo, do kraja tjedna, imati u školi i protupotresnu vježbu. Uz napomenu kako za nas to nije nikakva novost. Naša škola i inače provodi ovakvu edukaciju te svake godine organiziramo jednu protupotresnu i vatrogasnu vježbu", kaže Šušak.

Ivana Solar
ODMAH POČELE PRIPREME ZA MATURU
U osječkoj III. gimnaziji ukupno 134 učenika u šest razreda već su prvog dana počela pripreme za državnu maturu. “Razrednici su učenicima četvrtih razreda podijelili po dvije pamučne maske, a učenici prvih, drugih i trećih razreda maske će dobiti kada nam se budu priključili u školi. Uz redoviti program provodimo i edukaciju o ponašanju u slučaju potresa. Sve je živnulo, svi se bolje osjećamo kada su djeca tu. Razgovarao sam s nekoliko njih na hodnicima i ispred škole, osjeti se da su svi svjesni kako državna matura dolazi i da je vrijeme za ozbiljnije pripreme. I njima je stoga drago da su u školi, jer nikako nije isto učiti online i uživo”, kaže Dražen Jakopović, ravnatelj III. gimnazije.
NEDOSTAJE KONTAKT
“Vidimo da je djeci nedostajala škola, druženje... Mi smo na nastavu na daljinu prešli krajem studenoga, i tako otišli i na zimske praznike. Puno je to vremena. Pozdravljam ovakvo postupno vraćanje učenika u klupe te se nadam da će se i ostali razredi vratiti do početka veljače”, kaže ravnatelj III. gimnazije.
Možda ste propustili...

OSJEČKI UGOSTITELJI PRIPREMAJU SE ZA OTVARANJE TERASA

Grad neka oprosti spomeničku rentu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana