Novosti
PORTAL ZA PREGLED CIJELOG POGOĐENOG PODRUČJA

Snimke dronovima pokazuju razmjere štete od potresa
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Dosad je prijavljeno 34.860 stambenih objekata oštećenih u razornom potresu na području Sisačko-moslavačke županije, a pregledano je 18.205 objekata. Oznaku "Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja" ima 218 stambenih objekata, "Neuporabljivo zbog oštećenja" 2313, a "Privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled" 1861 stambeni objekt.

Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva razvili su novi sustav, odnosno portal koji ima pregled i uvid na cijelo potresom pogođeno područje. Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek rekao je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" da je odmah nakon potresa na Banovini mapirano cijelo područje. Taj sustav djeluje kao najvažniji registar koji ima svako naselje u RH, svaku ulicu i kućni broj, a na potresom pogođenom području službe su mogle doći do svih naselja, pa i onih za koja se nije znalo da postoje. Šantek je kazao da su odmah nakon potresa, 30. prosinca, dronovima snimljena 762 hektara na području Petrinje kako bi se vidjelo stanje štete, 1. siječnja snimljeno je sisačko, a 7. siječnja i glinsko područje. Snimljeno je ukupno 40.000 četvornih metara, i usporedbom sa starim slikama vidi se kakav je obujam štete, kazao je. "Taj digitalni foto s 5-centimetarskom točnošću jako je važan, jer se vidi svaki krov, svaki dimnjak, na što su se nadovezali vatrogasci, civilna zaštita, HEP i svi oni koji trebaju nešto od tih podataka", istaknuo je Šantek.

Taj sustav zasad je zamišljen da sva državna tijela na jednom mjestu mogu vidjeti sve podatke, a kada se otvori javnosti ljudi će jednim klikom moći doći do svih podataka o svojim nekretninama. "Za približno mjesec dana i stanovnici ovoga područja moći će ishoditi papire za obnovu i neće morati ići od šaltera do šaltera, nego će im potrebni dokumenti biti dostupni na jednom mjestu", naglasio je Šantek. "Sustav je moderan i operativan i mislim da će pokazati što Hrvatska radi", ocijenio je. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIRLJIVA RATNA PRIČA IZ ANTUNOVCA

Nenad će uvijek biti naš heroj

2

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 57 PACIJENATA

U OBŽ novopozitivno 13 osoba

3

CIJEPLJENJE SE PROVODI, ALI JE I DALJE SPORO

Osim nedostatka cjepiva, u malim je sredinama problem i njegova dostava