Sport
NAKON DVA MJESECA HRVATSKI STRIJELCI PONOVO NA VATRENOJ LINIJI

Četvrti test za zračno EP u Osijeku
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Nakon dva mjeseca održano je napokon i jedno streljačko natjecanje u Lijepoj našoj. Post je prekinut u kolijevki streljaštva, gradu na Dravi, gdje je održano 4. izborno natjecanje za nastup na Europskom prvenstvu. Okupljanje najboljih strijelaca Starog kontinenta prvobitno je trebalo biti održano slijedeći mjesec u Finskoj, ali na sjeveru nisu bili u stanju sve organizirati i pripremiti u skladu s trenutnim epidemiološkim uvjetima i mjerama. Lohja je stoga sve otkazala, a Europska streljačka konfederacija ekspresno se dala u potragu za novim domaćinom. On je pronađen u Osijeku, koji će tako na proljeće, u svibnju (točan datum još nije potvrđen) ugostiti streljačku elitu i to ne samo zračnu.


U tom društvu bit će i domaćih predstavnika, koji su na Pampasu odradlili izborno natjecanje, četvrto po redu. Prema ranijem planu, treba se održati još jedno, slijedećeg vikenda u Solinu. No, kako je odlazak u Finsku odgođen, nije isključeno da će najbolji hrvatski strijelci u gađanju zračnim oružjem imati još koju prigodu upucati rezultat koji bi im na proljeće osigurao novi dolazak u slavonsku metropolu. Za nastup na EP-u treba zadovoljiti naravno i neke kriterije. HSS je odavno postavio norme, a kandidati za reprezentaciju na izbornim natjecanjima trebaju pojedinačno ostvariti minimalno dvije A norme u pet nastupa (u suprotnome se kriterij spušta).


Uz to svaki kandidat za reprezentaciju mora ostvariti minimalno četiri nastupa. Ukoliko se bilo koje natjecanje ne održi, granica se spušta na jedan nastup manje. No, kako zasada stvari stoje, izborni program održat će se u potpunosti.


Na Pampasu su pravo nastupa imali kategorizirani strijelci (od I. do VI.), te oni koji su na listi HSS-a odobrenoj od strae HOO-a. Stoga je broj sudinika bio ograničen, ali oni koji su nastupili pokazali su da su uspjeli barem donekle zadržati formu, usprkos pandemijskim restrikcijama. Što se slavonsko-baranjskih predstavnika tiče, nastupi su bili solidni, ali ipak daleko od realnih mogućnosti.


REZULTATI - ZRAČNI PIŠTOLJ - seniori/juniori: 1. Posavec (Dalmacijacement) 575, 2. Ćelić 567, 3. Kačavenda 562 (oba Osijek 1784), 5. Jozić (Vinkovci) 566, 12. Hajduković 540, 14. Tumbas (oba Os) 536; seniorke/juniorke: 1. Pervan 566, 2. Skeledžija 562 (obje Končar), 3. Hlebec (Rovinj) 555...10. Stošić (Os) 510; ZRAČNA PUŠKA - seniori/juniori: 1. Maričić (Bjelovar) 631.0, 2. Gorša (D) 626.7, 3. Mikuljan (Ko) 624.8...6. De. Tomašević 620.9, 10. Da. Tomašević (oba Bolman) 615.3; seniorke/juniorke: 1. Herceg (K) 626.2, 2. Gustin (Kustošija) 622.9, 3. Banjac (Bj) 621.6...11. Plavčić (Os) 612.0. N. Benčina
NACILJANO 11 NORMI
Na Pampasu je ipak naciljano 11 (9 u pušci, 2 u pištolju) normi za EP. Neki su ih ostvarili i ranije, sada su je samo potvrdili, a svoju seniorsku A još traže osječki pištoljaši Leon Luka Ćelić i Uroš Kačavenda, te Marijana Matea Štrbac, koja nije pucala na ovogodišnoj premijeri. Darko Tomašević još od studenog 2020. ima A juniorsku normu u pušci, a Martin Jozić B u pištolju.
Najčitanije iz rubrike