Osijek
NAKON LEDENOG VALA OPASNOST OD ZATOPLJENJA

Dr. Baraban: Kroničari, primirite se kod kuće i držite se rutine
Objavljeno 19. siječnja, 2021.

Umor, neispavanost, glavobolja i mučnina samo su neke od negativnih nuspojava naglih temperaturnih skokova kakve prognostičari najavljuju za ovaj tjedan u Slavoniji. Naime, razlika u dnevnoj temperaturi između one u ponedjeljak i najavljene za petak mogla bi dosegnuti i 23 Celzijeva stupnja. Liječnici poručuju kroničnim bolesnicima da u sljedećim danima pripaze na zdravlje i redovito uzimanje terapije.

Ističe se, temperaturne oscilacije najviše bi mogli osjetiti oni koji muku muče s migrenama te osobe s izraženim kardiovaskularnim i neurološkim smetnjama. Svjesni su toga i na Objedinjenom hitnom prijemu Kliničkom bolničkog centra Osijek, gdje su spremni za porast broja pacijenata u drugoj polovini tjedna.

"Za tako velikih razlika u temperaturi uvijek bilježimo i veći priljev pacijenata. Najviše onih s kardiovaskularnim i neurološkim smetnjama te onih koji se bore s povišenim tlakom. Usporedno, s obzirom na to da se iz minusa ubrzano prelazi u plus, očekujemo i veći broj traumatoloških pacijenata. Također, može se očekivati i porast bakterijskih i virusnih obolijevanja u populaciji. Kada naglo zatopli, pa ponovno zahladi, ljudi obično ne prilagode odjeću i obuću novonastalim uvjetima dovoljno brzo. Vanjski uvjeti svakako uvijek utječu na opseg našeg posla, posebno kada je riječ o kroničnim bolesnicima kojih primamo bitno manje u stabilnim vremenskim uvjetima“, kaže dr. sc. Vedrana Baraban, v.d. pročelnice OHBP-a KBC-a Osijek.

Kroničarima se stoga savjetuje držati se vlastitih domova i uobičajene rutine.

"Kada je južina, najbolji je savjet kroničnim bolesnicima neka se primire kod kuće, uz što manje dodatnih aktivnosti, te održavanje kontakta s liječnicima obiteljske medicine u slučaju tegoba. Važna je i redovita, odgovarajuća prehrana, te izbjegavanje bilo kakvih provokativnih faktora. Čuvajte se i kontrolirajte se. Naravno, ako je pogoršanje tegoba izvan kontrole, tu je hitni prijem“, poručuje dr. Baraban.

Tegobe sljedećih dana osjetit će i sve brojniji meteoropati. Mnogi se znanstvenici slažu s tvrdnjom da je glavni razlog pojave sve više meteoropata moderan način života, odnosno činjenica da se sve više boravi u zatvorenim prostorima te da se zbog toga drastično smanjila sposobnost organizma da se prilagodi i othrva naglim promjenama vremena. Tipični simptomi osjetljivosti na vremenske promjene su osjećaj mučnine, depresivno stanje, vrtoglavica, glavobolja, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor. Nezanemarivi su i “pratioci” poput pojačane osjetljivosti, osjećaja nelagode i pospanosti, a nerijetko se javlja i mišićna bol te bol u zglobovima, kao i osjetno pogoršano stanje kod kroničnih bolesnika. Također, u skupinu tegoba pripadaju i razdražljivost, hirovite promjene raspoloženja te pojačano lupanje srca. I. Solar
PRATITE BIOMETEOROLOŠKU PROGNOZU
Da bi se što bolje organizam priviknuo na negativne utjecaje vremena, savjetuju liječnici, za meteoropate je važno što više boraviti na svježem zraku bez obzira na vremenske prilike. Uz svježi zrak, pomaže i kretanje, te unos vitamina i minerala u organizam, kao i odijevanje u skladu s vremenskim prilikama. Također, valja pratiti i biometeorološku prognozu. Usporedno, osobama s koronarnom bolešću savjetuje se da se u najavljenim vremenskim uvjetima slojevito odijevaju te izbjegavaju kretanje u najhladnije doba dana, ujutro i navečer.
Mnogi se znanstvenici slažu da je moderan način života glavni razlog pojave sve više meteoropata
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike