Osijek
TRG ANTE STARČEVIĆA VEĆ NEKO VRIJEME S KREZUBOM JAVNOM RASVJETOM

Središnji gradski trg u
(polu)mraku, gradska
uprava za to zna od ljeta!?
Objavljeno 19. siječnja, 2021.

U modernim europskim gradovima uobičajeno je da glavni trgovi budu raskošno osvijetljeni javnom rasvjetom. No, glavni trg u Osijeku ne može se time podičiti. Štoviše, od ukupno 27 svjetiljki radi samo 12, što je iznenadilo i sugrađanina koji je fotografirao prizor mračnoga trga u nedjelju uvečer.

No, iako su brojni komentari na društvenim mrežama bili usmjereni protiv tvrtke "Parangal", koja održava javnu rasvjetu, direktor Zdravko Banjan naglasio je kako je o problematičnoj rasvjeti izvijestio gradsku upravu još u kolovozu 2020. godine, tražeći rješenje za neispravne svjetiljke. Tada je bilo neispravno šest svjetiljki, a sad ih ne radi čak 15.

- Imamo ozbiljan problem s tim reflektorima. Od temperature i prenapona izgorio je reflektirajući dio, no problem je u tome što nije moguće obaviti zamjenu i doista ne znam što učiniti. Nažalost, nema ničega što bi zadovoljilo zamjenu ovih reflektora i svakako je nužno pronaći nekakvo novo, alternativno rješenje do rekonstrukcije cjelokupne rasvjete. Naime, problem je složen, s obzirom na to da reflektori obasjavaju zrcala i do sada smo u više navrata popravljali postojeću rasvjetu. Nastavit ćemo čim temperature budu u plusu - pojašnjava Banjan, nazivajući rezultate dosadašnjih popravaka skromnima. Štoviše, kaže kako su djelatnici koristili čak i kabel koji trpi jače temperature, konkretno silikonski, no i takav je izgorio iznutra.

Nakon poziva Glasa Slavonije Banjan je rekao da će skinuti na Trgu Ante Starčevića svjetiljke koje ne rade, a vjeruje kako će se nakon napisa u novinama stvar pokrenuti s mrtve točke.

S tim se, vjerujemo, slažu i sugrađani koji ondje žive i oni koji običavaju ondje šetati, a nisu mogli ne zapaziti nedopustiv nedostatak rasvjete na trgu koji je središte našega grada. Ako se ondje ne postavi adekvatna rasvjeta, kako očekivati da je bude u drugim dijelovima grada?

Marija MIHELIĆ
IZ GČ ZVALI GRAD NAKON POZIVA NOVINARA
I predsjednik Gradske četvrti “Gornji grad” Antonio Lozančić ističe kako je razočaran odnosom Grada prema ovom problemu na glavnom trgu te je istoga trenutka iz GČ-a upućen mail na adresu odgovornih u gradskoj upravi.

- Nerijetko ne dobijemo povratnu informaciju, no nadam se da će sada biti drukčije, jer se ovakvo stanje na glavnom trgu ne smije tolerirati - poručuje Lozančić. Dodajmo tome da je Parangal obećao istoga dana ukloniti neispravne svjetiljke na istočnom dijelu trga, no ne zna se kad će biti vraćene.
Najčitanije iz rubrike