Regija
VRHUNAC VINOGRADARSKE GODINE VINARIJE KUTJEVO

Rizik i iščekivanje isplatili se,
počela ledena berba u
vinogradima na Hrnjevcu
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
KUTJEVO - Nakon što su se stekli povoljni vremenski uvjeti i nakon što je utvrđena zdravstvena ispravnost i očuvanost bobica te dobivena potvrda da su zadovoljeni svi kriteriji, desetak vrijednih berača vinarije Kutjevo na vinogradarskom položaju Hrnjevac počelo je ledenu berbu traminca. Na temperaturama od sedam stupnjeva Celzijevih ispod ništice, pod snijegom koji sipi, posao doista ni za koga nije lagan.- Uzimajući u obzir kvalitetu, zdravlje grožđa te potencijal vinogradarskog položaja Hrnjevac, odlučili smo se na rizik iščekivanja ledene berbe koji se u konačnici isplatio. Svaki vinogradar, odnosno vinar, zna zašto se ledena berba smatra vrhuncem vinogradarske godine. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se obavlja, a sama proizvodnja i dalje se odvija na tradicionalan način - objašnjava glavni enolog vinarije Kutjevo, dipl. ing. agronomije Ivan Marinclin.

Bitno je da bobice u smrznutom stanju dođu na preradu, koja se također odvija na niskim temperaturama, a mošt mora sadržavati određenu, zakonom propisanu količinu šećera.

Vinarija Kutjevo najnagrađivaniji je i najveći proizvođač vina iz ledene berbe, a u regularnoj, odnosno arhivskoj ponudi, mogu se pronaći ledene berbe sorti traminac i graševina.

Postupak proizvodnje vina iz ledene berbe, prije koje su potrebna bar tri dana s temperaturom od minus 7 Celzijevih stupnjeva, zahtjevan je, dugotrajan i riskantan, ali je rezultat zato uistinu poseban, nesvakidašnji - aromatična vina jantarne boje vinoljupce redovito iznenađuju i oduševljavaju intenzitetom svoje boje i mirisa.

- Ukratko, vina su to za veliko uživanje - naglašava glavni enolog Ivan Marinclin.

U Republici Hrvatskoj malo je vinogorja koja imaju povoljne makroklimatske odnosno mikroklimatske preduvjete za ledene berbe, koje, uz iznimno zahtjevnu vinogradarsku i podrumarsku proizvodnju, utječu na rijetkost, specifičnost i cijenu finalnog proizvoda – ledenog vina. Vrhunsko predikatno vino dobiva se u specifičnim temperaturnim uvjetima i predstavlja vrhunac vinogradarske sezone, kako zbog činjenice da se berbe ne održavaju često, nego u godinama kada se poslože svi faktori, tako i zbog izazova koji sama berba predstavlja za vinare. Branka Starčević Tesari
Bitno je da bobice u smrznutom stanju dođu na preradu, koja se također odvija na niskim temperaturama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike