Regija
SLADOJEVAČKA TRADICIJA

Muntanje, virusu unatoč, održano i u 2021. godini
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
U župnoj crkvi

U sladojevačkoj župnoj crkvi sv. Barbare prigodom svetkovine sv. Antuna pustinjaka, oca redovništva i zaštitnika domaćih životinja, održano je muntanje, licitacija domaćih životinja i domaćih proizvoda, od kojeg su prihod vjernici namijenili crkvi. Župnik, vlč. Darijo Šimić, na kraju mise obznanio je svim vjernicima tko je što donirao, blagoslovio sve donirane proizvode i životinje, uz molitvu za zaštitu, plodnost i dobro stanje životinja i usjeva.


Sladojevačko muntanje, koje se u tome slatinskom prigradskom naselju tradicionalno organizira na blagdan sv. Antuna opata pustinjaka, ove godine bilo je mnogo skromnije nego što je to uobičajeno, uglavnom zbog strogog pridržavanja epidemioloških mjera. Tako je na misnom slavlju bilo znatno manje vjernika, a i licitiranih proizvoda bilo je manje nego inače. Mjesna tradicija kaže da vjernici iz Sladojevaca i okolnih sela, dolazeći na misu kojom se slavi sv. Antun opat, ponesu svoje kućne proizvode i životinje koje su namijenili muntanju. Nakon mise ispred crkve doneseni proizvodi i životinje ponude se vjernicima na dražbi, čija je svrha postići što višu cijenu. Dražba je prožeta pošalicama, a na njoj mnogi proizvodi postignu nerealno visoku cijenu. Vjernici koji sudjeluju u tom događaju ne žale ako u nadmetanju neki proizvod plate mnogo više nego što on doista vrijedi, jer sav prihod ostvaren na dražbi dar je njihovoj crkvi za nastavak obnove.


Ove godine na sladojevačkom muntanju našlo se nešto domaćih jaja, kobasica, džem, liker od aronije, orahovac, višnjevac, rakija od ružmarina, a najvrjednija donacija bilo je prase, koje je, kao i prošle godine, ponudio Nikola Perkovac iz Donjih Meljana. Naravno, on ga je sam i kupio, po izlicitiranoj cijeni od 400 kuna. Početnu cijenu licitiranim predmetima i životinjama određivali su donatori, a prodano je sve što je i ponuđeno. I ove godine uspješni licitator bio je župnik Šimić, koji je svojim dosjetkama znao postići dobre cijene. "Zbog aktualne situacije sve je organizirano skromnije nego inače, ali htjeli smo makar i tako održati tradiciju, jer ako ukinemo sve običaje – što će ostati", retorički se zapitao vlč. Šimić.
Inače, sv. Antun opat egipatski je svetac iz 3. stoljeća, koji je svoj život posvetio pustinjačkom načinu života.


Petar Žarković
Zaštitnik onih koji žive od svoga rada
Sv. Antun opat egipatski je svetac iz 3. stoljeća, koji je svoj život posvetio pustinjačkom načinu života. Kao 18-godišnji mladić ostao je bez imućnih roditelja i kao bogati nasljednik trebao se brinuti o velikom posjedu i maloljetnoj sestri. No, slijedeći biblijsku poruku iz Evanđelja po Mateju, sestru je povjerio časnim sestrama, imanje rasprodao i podijelio sirotinji i nastavio živjeti od svoga rada isposničkim životom. Zaštitnik je onih koji žive od rada svojih ruku, od stočarstva i ratarstva, i koji žele pomoći drugima. Zaštitnik je stoke i domaćih životinja.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike