Mozaik
INSPIRIRANI DOGAĐAJIMA SNIMILI “KILLING IN THY NAME”

Rage Against The Machine i dokumentarac o rasizmu
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Društveno-politički događaji u proteklih nekoliko godina itekako se mogu dovesti u vezu s onime o čemu kroz svoju glazbu progovara američka grupa Rage Against The Machine. I iako legendarni rap metal sastav zbog pandemije koronavirusa nije bio u mogućnosti prošle godine održati planiranu svjetsku turneju, krajem prošloga tjedna ponudili su svoj umjetnički odgovor po pitanju posljednjih godina aktualnog preporoda staromodnog, otvorenog rasizma, i to u obliku kratkog dokumentarnog filma naslovljenog "Killing In Thy Name", prenosi Consequence of Sound. Projekt je nastao u suradnji s međunarodnim umjetničkim kolektivom The Ummah Chroma ("Zajednica boja"), koji čine filmaši i glazbenici Bradford Young, Terence Nance, Jenn Nkiru, Kamasi Washington i Marc Thomas, a koji se bavi preispitivanjem dominantnih svjetonazora kako bi se otvorio prostor za alternativnu povijest i nediskriminirajući svijet.

U petnaestominutnom dokumentarnom filmu (dostupan je na YouTube kanalu benda Rage Against The Machine) nazvanom prema svjetski poznatoj rock-himni "Killing In The Name" s prvog albuma losanđeleskog benda iz 1992. godine, navedena je posveta "za djecu". Glavnina uratka sadrži snimke učitelja i školaraca koji uče o mračnoj povijesti ropstva u zapadnom svijetu, očitovanoj sudbini i samom pojmu "bjeline" u kontekstu Sjedinjenih Američkih Država. Tijekom dokumentarca u pozadini se mogu čuti dijelovi pjesme "Killing In The Name", a sve završava snimkama benda koji ju izvodi uživo. Film također sadrži i citate članova grupe, basista Tima Commerforda, gitarista Toma Morella i bubnjara Brada Wilka, koji dijele svoja razmišljanja o rasizmu i tome koliko je on bitan za narav njihove umjetnosti.

- Glazba ne bi postojala bez politike. Ako za vrijeme našeg koncerta nešto klikne u glavi nekog djeteta iz publike, započinjući tu promjenu, taj proces razmišljanja o sebi, to je nešto najmoćnije što Rage Against The Machine može učiniti kao bend - izjavio je Wilk.

Commerford je dodao: "Pisanje pjesama koje imaju nešto reći o onome što se događa društveno i politički nije izbor za nas. To je obveza. Želim koristiti glazbu kao oružje protiv budala." D. Miklić
Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike