Novosti
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA O ISPLATI DODATKA ZA RAD S COVID BOLESNICIMA

Svima pravedan obračun povećanja
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Svi zdravstveni djelatnici koji rade s COVID-19 bolesnicima dobit će pravedan obračun povećanog iznosa za odrađeno vrijeme, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva, koje je zatražilo od svih ravnatelja zdravstvenih ustanova izvješće o provođenju te odluke.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada utvrdila posebnu nagradu u iznosu od deset posto osnovne plaće, a koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od COVID-19. Dodatno, kako ne bi bili zakinuti, omogućeno je da se umjesto povećane satnice od deset posto za to razdoblje radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije. Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade, dodaje se u priopćenju. "Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19, u isključivoj je nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova. Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano uz skrb o pacijentima oboljelima od COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme na koje su raspoređeni za rad s COVID-19 pacijentima, i pripada navedeno povećanje", ističu iz Ministarstva.

"Na ravnateljima i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika u COVID odjelima te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje", rekao je ministar Vili Beroš. H