Novosti
POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA SISAČKE ŽUPANIJE

Šteta na 1400 gospodarskih objekata
Objavljeno 17. siječnja, 2021.
Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je u nedjelju da je na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije oštećeno više od 1400 gospodarskih objekata poljoprivrednika, kojima je potrebna obnova ili potpuna izgradnja. "Preko telefona ili u izravnim obilascima kontaktirali smo više od 3300 poljoprivrednika, a zbog loših komunikacijskih veza nismo uspjeli doći do njih oko 300, što ćemo napraviti sljedećih dana", rekao je Majdak u emisiji Hrvatski radio za Banovinu.


Ističe da je oštećeno i oko 200 jedinica poljoprivredne mehanizacije i opreme, a 60 poljoprivrednika ima problema jer su se otvorile rupe na njihovim poljoprivrednim površinama ili su se pojavili gejziri, voda je izlazila na površinu, pa treba ispitati ima li teških metala i je li takvo tlo pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Majdak je podsjetio da se na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede mogu dobiti informacije za prijavu štete preko aplikacije, a za stočnu hranu djeluju dva skladišta, u Glini i Petrinji, koja rade svaki dan. Stočne hrane ima dovoljno, na čemu zahvaljuje brojnim donatorima, koji su donirali više od 370 tona te hrane i svakodnevno i dalje pitaju ima li je dosta, a i Ministarstvo je izdvojilo dodatnih 120 tona.
Ističe kako je potrebno uspostaviti tržište koje je na tom području narušeno ne samo u potresu nego i tijekom Domovinskog rata, a u ovom trenutku Ministarstvo ima organiziran otkup s gospodarskim objektima kako bi poljoprivrednici dobili poštenu cijenu za svoj proizvod. "Razmišljamo ne samo o obnovi nego i o razvoju, posebnim mjerama za ovo područje i za obnovu stočnog fonda", naglasio je Majdak. Dodao je kako su u stalnom kontaktu s tvrtkom Gavrilovićem, koja će se u punom pogonu otvoriti 25. siječnja. H
Potrebno je uspostaviti tržište koje je na tom području narušeno u potresu, ali i tijekom rata
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju