Novosti
REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA

Poziv na brzu i održivu obnovu potresima razorenih područja
Objavljeno 17. siječnja, 2021.

Zastupnici Europskog parlamenta glasat će u četvrtak o obnovi potresima pogođene Hrvatske i pozvati Komisiju da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisle način za brzu raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći za brzi oporavak pogođenih područja.


Europski parlament će na plenarnoj sjednici raspravljati i glasati o rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku - 22. ožujka Zagreb i dijelove Krapinsko-zagorske županije u kojem je oštećeno više od 26 tisuća zgrada te 29. prosinca središnju Hrvatsku u kojem je teško stradala Petrinja i obližnji gradovi i sela Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Majske Poljane..., i u kojem je poginulo sedam osoba, 26 ozlijeđeno te srušeno više od 30 tisuća zgrada.


U izradi nacrta rezolucije sudjelovali su hrvatski zastupnici iz svih zastupničkih klubova Europskog parlamenta. U nacrtu rezolucije poziva se Europsku komisiju da zajedno s europskim i hrvatskim institucijama "osmisle brzi način za raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja". Komisiju se pritom poziva da kod odobravanja financijske pomoći vodi računa da se Hrvatska istodobno bori s pandemijom koronavirusa i s cijelim nizom razornih podrhtavanja.


Hrvatsku se poziva da u svom planu za oporavak i otpornost, koji je ključan dokument za povlačenje sredstava iz europskog instrumenta za oporavak EU-a sljedeće generacije, prioritete stavi na obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese. Hrvatske se vlasti poziva da pozorno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.


U nacrtu rezolucije kaže se da se proces obnove i izgradnje treba provesti najbrže što je moguće, transparentno i uz stručni nadzor te da se vodi računa o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja. Stoga se poručuje da posebnu pozornost treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i prije potresa te da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim dijelovima pogođenog područja. Komisiju se poziva da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa. U nacrtu rezolucije pohvaljuju se napori snaga spašavanja, civilne zaštite, hrvatskih oružanih snaga, dobrovoljaca, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija i lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti u spašavanju života i ublažavanju posljedica potresa.
U tekstu se također poručuje da prioritet u cijepljenju protiv COVID-19 treba biti pogođeno područje te se potiče hrvatsku Vladu da provede najavljenu odluku o preusmjeravanju znatnog broja doza cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju. H
BROJNE TEME
Na predstojećoj sjednici Europskog parlamenta, među ostalim, raspravljat će se i o cijepljenju protiv COVID-19, odnosima Unije sa Sjedinjenim Državama te o prioritetima portugalskog predsjedanja Vijećem u prvoj polovini ove godine, a to su rješavanje socijalnih aspekata pandemije COVID-19 te klimatska i digitalna tranzicija. Hrvatski europarlamentarci su rekli kako u 2021. godini očekuju zdravstveni, demografski i gospodarski oporavak Europske unije.
Možda ste propustili...

JEDINSTVEN PROJEKT U HRVATSKOJ

Svim učenicima osnovnih škola besplatan obrok

LORA VIDOVIĆ NE TRAŽI NOVI MANDAT

Pet kandidata za pravobranitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIRLJIVA RATNA PRIČA IZ ANTUNOVCA

Nenad će uvijek biti naš heroj

2

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 57 PACIJENATA

U OBŽ novopozitivno 13 osoba

3

CIJEPLJENJE SE PROVODI, ALI JE I DALJE SPORO

Osim nedostatka cjepiva, u malim je sredinama problem i njegova dostava