Novosti
ŽIVOTINJE NAKON POTRESA

Našička je Farmica zbrinula tri praščića i kravu s Banovine
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Farmici je sada potreban građevinski materijal kako bi sagradili čvrstu nastambu za udomljene životinje

Našička udruga Farmica, koja zbrinjava i udomljuje napuštene i zlostavljanje životinje, uz pomoć udruge Pobjede iz Osijeka s područja pogođenog potresom iz polusrušene staje spasila je kravu Šaravu i tri praščića. Šarava se prošlog vikenda i otelila u svom novom utočištu.

Kako navodi predsjednica udruge Farmica Ivana Varkonji, od prvog potresa pratili su stanje na petrinjskom području ako bude potrebna i njihova pomoć. Mreža za zbrinjavanje pasa i mačaka jako je dobro organizirana, sabirni centri su puni hrane za životinje te ona ne nedostaje. No problem je bio s domaćim životinjama.

"Dojavljeno nam je kako se u mjestu Župić u polusrušenoj štalici nalazi krava pred teljenjem te je stigao upit možemo li ju privremeno smjestiti na Farmicu jer imamo puno prostora. Kontaktirala sam Azil iz Osijeka koji se ponudio ići s nama u Petrinju te smo krenuli s dva vozila i posuđenom prikolicom za prijevoz krave", priča Ivana. Dolaskom u selo Župić volonteri su uz kravu zatekli i tri praščića predviđena za klanje. Bez razmišljanja volonteri su htjeli, uz kravu, udomiti i praščiće.

"Kada smo čuli kako su praščići za klanje, ponudili smo vlasniku da nam ih proda. Isto tako, kako smo trebali vratiti kravu vlasniku kada se sve obnovi, htjeli smo da nam i nju proda kako ju ne bismo morali vraćati. Znali smo da je velika vjerojatnost da se oteli na Farmici, a ne bismo htjeli vratiti tele za klanje. Vlasnik se odlučio prodati nam životinje i uz pomoć udruge Pobjede koja je platila 12.500 kuna mi smo s našim životinjama sretni krenuli u Našice", prepričava Ivana.

Farmica već ima izgrađeni drveni hangar za domaće životinje, no dolaskom krave Šarave, praščića Bele, Lajke i Lune, a sada i teleta, potreban im je veći ograđeni prostor i nova čvršća nastamba.

"Sada ćemo morati napraviti dobru nastambu jer moguće je da krava oteli bika, a dolaskom na svijet bika potrebna je čvrsta štalica. To nam je sada najveći projekt. Moramo ograditi velik dio našeg šljivika i bagremove šume. Ogradili bismo im 12.000 kvadrata, stoga je potrebna velika ograda. U ograđenom prostoru želimo izgraditi čvrstu štalicu za Šaravu, tele i gice. Zamisao je da krava i praščići borave na otvorenom, a u štalici bi spavali", kaže Ivana i dodaje kako su praščići prvotno živjeli u malom betonskom prostoru, a kada su stigli na Farmicu prvi put su prohodali zemljom i travom kojom su trčkarali od sreće.

Kako su troškovi gradnje skupi, Farmici je potreban građevinski materijal, grede, daske, armaturne mreže i sitni građevinski materijal. Stoga s Farmice mole sve one koji su u mogućnosti da im pomognu u vidu materijala ili financijske pomoći. Isto tako, za domaće životinje Farmici je potrebno sijeno, slama, zob, posije, kukuruz, a psima suha hrana, koje uvijek nedostaje. Ivana naglašava ako donatori nisu u mogućnosti donijeti hranu na Farmicu, volonteri Farmice sami će doći i pokupiti potrebno. Farmici se može donirati na broj računa:

IBAN: HR5923400091110916596; SWIFT: PBZGHR2X;

PayPal:
farmicanasice@gmail.com.

Magdalena Kunac Svoren
ŠARAVA SE OTELILA U UTOČIŠTU
Premještanju životinja na Farmicu prisustvovao je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja i istaknuo da su te životinje glas za sve one koje su bez nade. “Neopisivo smo sretni što je Šarava jutros mirno i bez straha donijela na svijet svoju bebu. Prvi put u osam godina njezina života dijete joj neće biti oduzeto radi prodaje klaonici, već ga od trenutka rođenja čekaju samo ljubav i lijep život”, navode aktivisti.