Osijek
TEMPERATURE ZRAKA DO MINUS SEDAM

Starijima preporučen poseban oprez
Objavljeno 18. siječnja, 2021.

Prema vremenskoj prognozi, novi tjedan u Osijeku počinjemo u osjetnijem minusu - jutarnje će se temperature u ponedjeljak (18. siječnja) spustiti do -7, a u utorak (19. siječnja) do -4 Celzijeva stupnja. Iako su Osječani naviknuli i na umnogome niže zimske temperature zraka, liječnici ipak upozoravaju na oprez, posebice starije građane. Naime, starije osobe zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te zbog nedostatne fizičke aktivnosti pripadaju rizičnoj skupini pučanstva koja je osobito osjetljiva na hladnoću. Posebice se to odnosi na gerijatrijske bolesnike oboljele od srčanih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.


Izlaganje niskim temperaturama može prouzročiti štetne posljedice za zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod. Stoga nije naodmet "ponoviti gradivo". Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo, valja pratiti vremensku prognozu, upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama, te u skladu s tim odlučiti o izlasku iz kuće. Ako izlazite, odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja izravnog udisanja hladnog zraka, što je posebno važno za osobe s bolestima srca i dišnih puteva. Iznimno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.


Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebice kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni zbog skliskih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.


Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenome, kao i sve aktivnosti koje prouzročavaju ubrzano disanje.
Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nazovite ih i provjerite imaju li dovoljno lijekova i namirnica kako zbog toga ne bi morali iz kuće. Također, zbog fizičke distance stariji su građani još usamljeniji pa će telefonski razgovor zacijelo puno značiti. Podsjećamo ih također da Gradska i sveučilišna knjižnica ima organiziranu dostavu knjiga na kućni prag. I. Rab Guljaš
TOPAO ČAJ I JUHA
Nužno je unijeti dovoljno tekućine u organizam, posebice toplih čajeva ili juha, te izbjegavati alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno. Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, te im se preporučuje da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora ne smije biti niža od 18 °C).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike