Ekonomija
EKOSHEMA ZA ZAŠTITU KLIME I OKOLIŠA

Uvodi se novi poticaj za poljoprivrednike
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Uz mjere za zaštitu tla i voda, Europska komisija financijski će podržati i prakse koje smanjuju zagađenja umjetnim gnojivima

Europska komisija objavila je ovoga tjedna popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijske potpomognute instrumentom ekoshema u budućoj EU-ovoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).


Ekoshema je novi instrument Unije uveden kako bi se nagradilo poljoprivrednike koji u većoj mjeri od propisane doprinose ostvarivanju ciljeva EU-ova Zelenog plana u zaštiti okoliša i klime.


U popisu poželjnih praksi navode se organski uzgoj, ekološka rješenja za nadzor štetočinja u poljoprivredi, agroekologija, stočarstvo koje uzima u obzir dobrobit životinja, agrošumarstvo, poljoprivreda velike prirodne vrijednosti koja štiti bioraznolikost te precizna poljoprivreda koja koristi digitalne tehnologije kako bi proizvodnja bila učinkovitija i održivija.


Uz mjere za zaštitu tla i voda, poput zaštite od erozije i racionalnog korištenja resursa vode, EK će financijski podržati prakse koje smanjuju zagađenja umjetnim gnojivima te proizvodnje kojima se smanjuju količine ugljika u atmosferi i zadržavaju u tlu.
Održivo gospodarstvo

EU je u svojem Zelenom planu za cilj, među ostalim, postavio do 2030. za 50 posto smanjiti uporabu štetnih pesticida i antimikrobnih lijekova u stočarstvu koji stvaraju otpornost na antibiotike, očuvati bioraznolikost uspostavom zaštićenih površina na najmanje 30 posto europskog kopna i mora te na 25 posto proširiti udio površina za organski uzgoj.


Središnji cilj tog plana je učiniti do 2050. EU klimatski neutralnim i ustrojiti ekološki održivo gospodarstvo.


Komisija je 2018. iznijela prijedloge za reformu ZPP-a, koji bi bio fleksibilniji i više uzimao u obzir lokalne uvjete i potrebe, a u svibnju 2020. objavila je strategije za očuvanje bioraznolikosti i "Od polja do stola", ključne u postizanju ciljeva Zelenog plana.


ZPP ima najveći pojedinačni iznos u proračunu EU-a, te je za sljedećih sedam godina za tu politiku namijenjeno 387 milijardi eura. Za Hrvatsku je predviđeno pet milijardi eura. Oni poljoprivrednici koji u svojoj proizvodnji budu išli i preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva dobit će dodatnu financijsku potporu. Za tu se svrhu uvode novi instrumenti "ekosheme" za koje se očekuje da će znatno pridonijeti ostvarivanju Zelenog plana te će isključivo za njih biti namijenjeno 20 posto u proračunu za izravna plaćanja poljoprivrednicima.
Ambiciozni ciljevi

Nakon što su ministri članica Unije u listopadu usuglasili zajedničko stajalište o ZPP-u, njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner, koja je predsjedala sastankom Vijeća, rekla je kako je postignuti "sporazum prekretnica za europsku poljoprivrednu politiku jer su države članice pokazale svoju ambiciju za višim ekološkim standardima u poljoprivredi". Ambiciozne ciljeve u postizanju "zelenije" europske poljoprivrede podržao je i Europski parlament. U prve dvije godine predviđena je inicijalna pilot-faza koja bi trebala omogućiti zemljama članicama da se pripreme za nove instrumente. H
Kontrole s manje administrativnog tereta
Zemlje članice odlučivat će same sukladno svojim potrebama koju ću vrstu ekološke proizvodnje odabrati, poput primjerice precizne poljoprivrede, agrošumarstva, organske poljoprivrede itd. Svi farmeri, uključujući i male poljoprivrednike, morat će poštovati više ekološke standarde, a kako bi im se pomoglo u prilagodbi, za male poljoprivrednike predviđene su jednostavnije kontrole s manje administrativnog tereta. Nakon što Vijeće i Europski parlament dogovore nova pravila, ona bi se počela primjenjivati od 1. siječnja 2023.
Možda ste propustili...

PROTOK NOVCA NA ŠTEDNIM RAČUNIMA SVE VEĆI

Manje troše i više štede u pandemiji

INOVATIVNA PROIZVODNJA BIT ĆE U DRENOVCIMA

Povrće na vertikalnoj farmi njegovat će i brati - roboti

Najčitanije iz rubrike