Zdravlje
UNATOČ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Važno je ostati aktivan
Objavljeno 18. siječnja, 2021.

Preporučuje se da, unatoč epidemiološkoj situaciji, ne odustajete od svakodnevne tjelesne aktivnosti! Naravno, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Otvoreni prostor idealan je način, a izbor same tjelesne aktivnosti ovisi o afinitetima i mogućnostima svakog pojedinca.

Prednosti tjelesne aktivnosti na otvorenom su što se troši više kalorija nego istom aktivnošću u zatvorenom prostoru, a utjecaj na smanjenje stresa i cjelokupno mentalno zdravlje veći je nego kada smo u zatvorenom prostoru. Osobama sklonima depresiji i anksioznosti preporučuje se upravo ovaj oblik tjelesne aktivnosti. Ono što nam ova pandemija, nažalost, nosi, mogućnost je učestalije pojave takvih stanja i raspoloženja. Hodanje je ciklička, ponavljajuća, aktivnost, najprirodnija za naš organizam - i zbog toga još prikladnija u sprječavanju neželjenih psihičkih stanja i raspoloženja.

Tjelesna aktivnost prevenira ili odgađa pojavu mnogih kroničnih bolesti: koronarnu bolest srca, rak dojke i debelog crijeva,

osteoporozu, osteoartritis i dijabetes. Osim toga, tjelesna aktivnost smanjuje rizik od pojave bolesti kao što su visoki krvni tlak,

pretilost, povišeni kolesterol, povišena glukoza (šećer) u krvi i depresija.

Tjelesna aktivnosti ima pozitivan učinak i na zdravstveno ponašanje (nepušenje, smanjenje konzumiranja alkohola, izbjegavanje konzumacije droga) i na socijalno ponašanje: pozitivan utjecaj na stopu nasilja (sniženje), utjecaj na stvaranje pozitivne slike o sebi i bolja integracija u socijalne grupe, smanjen osjećaj usamljenosti, posebno u starijoj populacijskoj skupini.

Kako bismo spriječili da ova epidemija prouzroči zdravstvenu štetu i zbog tjelesne neaktivnosti, jako je važno od nje ne odustati. Uz poštovanje razmaka i izlaskom na otvoreni prostor možemo istovremeno ostati aktivni i zdravstveno odgovorni i unaprijediti svoje opće zdravlje. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike