Zdravlje
KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Osobe koje su preboljele COVID-19 vrlo vjerojatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom valu pandemije, početkom 2020., sada ponovno mogle biti podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe s takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen zarazom koronavirusom, virus SARS-CoV-2 mogle nositi u nosu i grlu te ga prenijeti na druge. To znači da, iako netko vjeruje da je zaštićen jer je već prebolio zarazu, može biti uvjeren kako je vrlo malo vjerojatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitijela ili druge imunosne reakcije stečene cjepivom protiv COVID-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine. Znanstvenici planiraju nastaviti pratiti ispitanike kako bi vidjeli traje li kod nekih prirodno stečeni imunitet i duže od pet mjeseci. Ipak, upozoravaju da rani nalazi druge faze istraživanja pokazuju da neke osobe s prirodnim imunitetom još uvijek mogu nositi visoke razine virusa i prenijeti ga na druge.

"Zbog toga je nužno za sve da nastave poštovati pravila i ostanu kod kuće, iako su već preboljeli zarazu koronavirusom", navedeno je u priopćenju o rezultatima istraživanja. H
Nalazi istraživanja ne odnose se na antitijela ili druge imunosne reakcije stečene cjepivom protiv COVID-19
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa