Regija
OBLJETNICA OBILJEŽENA VIJENCIMA NA MEMORIJALNOM GROBLJU

Predstavljena knjiga „Mirna reintegracija – pobjeda razumom“
Objavljeno 15. siječnja, 2021.

VUKOVAR

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježena je u petak 29. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 23. obljetnica dovršetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
Vijence su položili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, predstavnici Hrvatske vojske i policije, te Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a potom je u Hrvatskom domu predstavljena knjiga “Mirna reintegracija - pobjeda razumom”.
Župan Galić kazao je kako je za potpuni završetak procesa mirne reintegracije potrebno pravdi privesti sve one koji su 1991. godine i tijekom okupacije hrvatskog Podunavlja činili zločine na tom području, ali i pronaći nestale osobe. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava se pak, posebno zahvalio hrvatskim braniteljima.

- Ne smijemo zaboraviti te najteže dane i teret koji su pojedinci, ali i mi kao narod, iznijeli i tu poruku na današnji dan šaljemo iz Vukovara - poručio je.

Predsjednik Zajednice povratnika VSŽ Dragutin Glasnović je naveo kako se proces mirne reintegracije nije završio u potpunosti dodavši da je ostalo nedovršenog posla, poput kažnjavanja zločinaca, dok je predsjednik Zajednice povratnika OBŽ Branko Pek na obljetnicu procesa mirne reintegracije čestitao je na “pobjedi razumom”.

- Autori tekstova u knjizi postavljaju pitanje zašto se mirna reintegracija stavlja u drugi plan naspram akcija Bljesak i Oluja koje su bile oružane akcije, dok je mirna reintegracija bila pobjeda Hrvatske postignuta ne oružjem, nego razumom - rekao je.

Pek je i glavni urednik i jedan od autora knjige “Mirna reintegracija - pobjeda razumom”, a tekstove su pisale i Sandra Cvikić i Nada Arbanas, dok knjiga doosi i izjave Vesne Škare Ožbolt, Ivice Vrkića i Jacuesa Paula Kleina kao izravnih sudionika procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

S.Butigan

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike