Novosti
EPIDEMIOLOŠKE MJERE OSTAJU DO 31. SIJEČNJA

U Hrvatskoj zasad još nema novih sojeva koronavirusa
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
Incidencija novih slučajeva COVID-19 pala je ispod 300 na 100.000 stanovnika

Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, aktualne mjere protiv širenja koronavirusa neće se mijenjati do 31. siječnja, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Rečeno je i kako dosad nije izoliran ni jedan slučaj gripe te da novi sojevi koronavirusa nisu do sada zabilježeni u Hrvatskoj.

Pravila za putnike
"Stožer je tek ovaj tjedan produžio mjere, a nekoliko dana prije 31. siječnja, prateći sve bitne parametre, odlučit će kako će one izgledati nakon 1. veljače", rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade. "Prerano je da sada nešto najavljujemo", istaknuo je i dodao kako je smanjenje broja novozaraženih posljedica smanjivanja kontakata i druženja.

Božinović je naglasio kako Stožer nikada nije zauzeo stav da će na određenom broju novozaraženih mijenjati mjere. "Virus se sporije širi u proljeće i ljeto, ali mi smo još u siječnju. Nakon 1. veljače je isto zima i hladno vrijeme, i o tome moramo voditi računa da ne bismo preopteretili zdravstveni sustav”, pojasnio je.

Vezano uz prelaske državne granice, Božinović je najavio kako "hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati". Istaknuo je i da se odluka o putnicima koji dolaze s područja na posebnoj listi HZJZ-a odnosi na sve, i na njihove državljane i na druge koji dolaze iz tih zemalja. Na toj posebnoj listi su, podsjetimo, državljani zemalja u kojima je zabilježeno ubrzano širenje novog soja kornovirusa, a trenutačno su to Ujedinjena Kraljevina i Južnoafrička Republika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je incidencija novih slučajeva COVID-19 u Hrvatskoj pala ispod 300 na 100.000 stanovnika. "U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 3819 novooboljelih, što je 23 posto manje od ukupnog broja u prvih pet dana prošlog tjedna, kada je bilo 4988. Incidencija je u ovom trenutku ispod 300. I dalje je situacija takva da u najmanjoj incidenciji prednjači Dubovačko-neretvanska i Istarska županija, a najveću ima Međimurska županija", rekao je Capak. Incidencija u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika je ispod 300 te smo na 7. mjestu u EU sa stopom 288,8, a po smrtnosti koja je 1093,6 na milijun stanovnika Hrvatska je na 20 mjestu. Udio pozitivnih u ukupno testiranima također je u smanjenju i u prethodnom tjednu iznosio je 16,4, rekao je Capak. Dosad su cijepljene 41.532 osobe, a u Sisačko-moslavačkoj županiji 3772 osobe. Capak je rekao kako do 14. siječnja nije prijavljena ni jedna nuspojava za cjepivo Moderne, na prvih 3600 doza koliko ih je stiglo u Hrvatsku. Izvijestio je i kako je cjepivo AstraZenece pred registracijom, a najvjerojatniji datum registracije je 29. siječnja.

Umrlih 4550
Capak nema točan broj koliko se građana prijavilo za cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine i kaže kako je kod nekih to vrlo malo, kod nekih trećina ili pola osiguranika, no i interes za cijepljenje raste. Naveo je i rezultate brzog testiranja antigenskim testovima koji su pokazali da je u domovima za starije, među 13.157 testiranih djelatnika, njih 389 (3 posto) bilo pozitivno. Testiran je i 9491 korisnik domova, a pozitivno je bilo njih 1192, ili 13 posto. Provedeno je i 2669 testiranja zaposlenika u tvrtkama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te je njih 85 bilo pozitivno.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 715 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 33 osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 4653, a među njima je 1855 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 160 pacijenata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 15. siječnja ukupno je zabilježeno 223.812 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4550 osoba umrlo. Ukupno se oporavilo 214.609 osoba, a u samoizolaciji je trenutačno 18.048 osoba.

Da u Europi još postoji strah od još većih razmjera pandemije svjedoči i to da Njemačka razmišlja o produženju sadašnjih strogih mjera, ali i uvođenju novih. Nove mjere mogle bi obuhvatiti veći pritisak na poslodavce da omoguće rad od kuće kako bi se smanjio pritisak na sredstva javnog prijevoza.

D.Pavlović/Hina
OBŽ: PREMINULE JOŠ TRI OSOBE
Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvještava kako je u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 24 sata testirano 249 uzoraka, od kojih je 41 bio pozitivan. “Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19, i to 75 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 17 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tom bolešću. Preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 60 do 90 godina”, rekao je Ivan Hampovča, načelnik Stožera. Također se ističe kako se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutačno nalazi 835 osoba. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 56 nadzora provođenja epidemioloških mjera te su utvrdili dva kršenja. I.Solar
zaštita
SVE JE VEĆI INTERES GRAĐANA ZA CIJEPLJENJE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana