Novosti
TLO NA PETRINJSKOM PODRUČJU I DALJE PODRHTAVA

Ukloniti objekte koji mogu ugroziti živote i zdravlje
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Prilično jak potres zabilježen je kod Petrinje u petak u 13.01 sat. Magnituda mu je iznosila 4.1 prema Richteru. Osim njega seizmolozi su od ponoći 15. siječnja u okolici Petrinje zabilježili još devet potresa. Kako navode, riječ je o naknadnim potresima.

Prioritet na potresom pogođenom području trenutačno je uklanjanje teško oštećenih građevina. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Petrinji se sastao s predstavnicima četiriju tvrtki koje imaju okvirni ugovor za uklanjanje oštećenih objekta. Ministar se tako sastao s predstavnicima tvrtki Euroco, TGT-Adriatik, Graditelj svratišta i Joning, kao ugovornim izvođačima. Iz Ministarstva prenose kako su predstavnici četiriju tvrtki tijekom sastanka izrazili spremnost na promptnu reakciju i mogućnost pristupanja uklanjanju onih objekata koji na bilo koji način ugrožavaju zdravlje i život ljudi na ovom području.

Istovremeno s brzim uvođenjem građevinske operative na teren, iz Ministarstva najavljuju kako će se pokrenuti i novi natječaj za sanacijske radove.

Horvat je najavio i ustrojavanje dislociranog ureda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Petrinji, koji će djelovati zajedno s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te predstavnicima Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije. "Na ovom prostoru koncentrirat ćemo sve one koji imaju bilo kakvu nadležnost u postupku uklanjanja, odnosno obnove ili gradnje novih objekata na potresom pogođenom području. Kako bismo pristupili brzom uklanjanju uništenih objekata, potrebne su nam suglasnosti vlasnika, te će biti potrebno izraditi elaborat od građevinskih inženjera, na temelju kojeg Stožer donosi odluku o rušenju. Tamo gdje se suglasnosti neće moći osigurati, rješenja o uklanjanju takvih objekata morat će donositi građevinska inspekcija", izjavio je ministar Horvat. Ističe i kako će obnovu svega što ima povijesnu ili kulturnu vrijednost u cijelosti projektirati Ministarstvo kulture i medija.

Najavljuje se i kako će uskoro biti predstavljena tipska rješenja za gradnju novih kuća na potresom pogođenom području.

Ministar Horvat je, naime, za utorak najavio sastanak s predstavnicima fakulteta i komora građevinske struke na kojem će biti predstavljena potencijalna rješenja o pitanju načina i pristupa obnovi na Banovini.

H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike