Regija
MAĐARSKI ULAGAČI U BELIŠĆANSKOJ ZONI KUPILI ZEMLJIŠTA I ULAŽU 1,3 MILIJUNA EURA

Gradit će tvornicu
za preradu meda
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
BELIŠĆE



U Gradskoj upravi Belišća jučer je priređeno svečano potpisivanje ugovora o kupoprodaji i osnivanju prava građenja za tri nekretnine u Gospodarskoj zoni "Kod pruge" u Belišću između tvrtke Royroyal D d.o.o. i Grada Belišća.


Uz zamjenike gradonačelnika Belišća, Ljerku Vučković i Domagoja Varžića, svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i direktor tvrtke Royroyal D d.o.o. Laszlo Lang sa suradnicima, koji je potpisao ugovor, te veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj Csaba Demcsak i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić kao i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.


Ovaj važan ugovor za Belišće odnosi se na kupnju tri zemljišta u netom završenoj zoni "Kod pruge", gdje je mađarski ulagač Laszlo Lang i vlasnik tvrtke Royroyal D d.o.o. odlučio uskoro početi izgradnju tvornice za otkup i preradu meda i proizvoda od meda. U novi projekt koji će s radom početi početkom 2022. godine Laszlo Lang planira uložiti 1,3 milijuna eura i u I. fazi zaposliti između 10 i 15 radnika, a u II. fazi u iduće dvije do tri godine koje će biti u znaku širenja i novih investiranja u konditorsku proizvodnju proizvoda od meda bit će ukupno zaposleno 100 radnika.


- U Belišće smo se odlučili uložiti zato što je tvrtka Royroyal D već kupila jedno zemljište blizu Baje pri čemu smo razmišljali i o otkupu meda iz Hrvatske. No kasnije smo uvidjeli da bi nam bilo puno bolje da u Hrvatskoj osnujemo svoju tvrtku pa smo odlučili doći u Belišće - otkrio je novi belišćanski investitor iz Mađarske napominjući da u I. fazi rada namjeravaju otkupljivati između 500 i 1000 tona meda godišnje, a ako tržište to dopusti, želja im je otkup povećati i do 3000 tona godišnje. Smatra da tolike količine domaćeg meda nije problem prodati, no problem je osigurati njihov otkup. Primarni im je cilj otkup hrvatskog meda, no ako se to na ovom tržištu ne bude moglo osigurati, spremni su okrenuti se i drugim susjednim tržištima u regiji.
Zadovoljstvo zbog najnovijeg ugovora koji je potpisala u ime Grada Belišća nije krila ni zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. Ona je kazala kako je relativno brzi dolazak investitora u novoizgrađenu gradsku Gospodarsku zonu (gdje su od pet zemljišta četiri već prodana, a postoji interes i za peto), zapravo rezultat višegodišnjih napora belišćanske gradske uprave koja silne napore ulaže u stvaranje iznimno povoljne poduzetničke klime za investitore koju i oni prepoznaju i zbog toga dolaze u ovaj grad. Lidija Aničić
Potpora Županije
Na novoj investiciji i jačanju spona između Hrvatske i Mađarske, uz veleposlanike, čestitao je i izaslanik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin. Rekao je kako za Osječko-baranjsku županiju puno znači svaka nova investicija koja otvara radna mjesta, a posebno iz prijateljske Mađarske s kojom je već realizirano niz uspješnih EU projekata iz prekogranične suradnje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike