Svijet
BIDENOV PLAN ZA SPAŠAVANJE

Svakom Amerikancu ček na 1400 dolara, rast minimalne plaće, ubrzavanje cijepljenja
Objavljeno 16. siječnja, 2021.

U prilikama gospodarske krize ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku. Istaknuo je to budući američki predsjednik Joe Biden, iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijardi dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima. Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne financije, izabrani predsjednik istaknuo je da će "vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno spriječiti gospodarske štete", dodavši kako će korist biti "znatno veća od troškova".


Paket pomoći nazvan "plan za spašavanje", trebao bi izvući Sjedinjene Države iz najveće krize od tridesetih godina 20. stoljeća. Plan će u idućim tjednima pratiti investicijski plan za pokretanje gospodarske djelatnosti. No sada treba uvjeriti zastupnike u Kongresu da odobre 1900 milijardi dolara za plan žurnog oporavka.


Republikanci bi mu se mogli usprotiviti, iako su proljetos glasovali za plan pomoći republikanskog predsjednika Donalda Trumpa vrijedan 2200 milijarda dolara.


Tekst predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1400 dolara po osobi, ovisno o prihodima. Naknada za nezaposlene od koje živi 18 milijuna Amerikanaca isplaćivat će se do kraja rujna, dokad je moguće i plaćeno bolovanje zbog zaraze koronavirusom. U tekstu se spominje i produljenje moratorija na otkaz ugovora o najmu stana i na ovrhu nad nekretninama do kraja rujna te povećanje pomoći u hrani.


Joe Biden želi usto ubrzati testiranje i cijepljenje protiv COVID-19 kako bi se mogla nastaviti gospodarska aktivnost.


Izabrani predsjednik nada se i da će zastupnici prihvatiti povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više. Predviđa i sredstva koja će mjesnim i nacionalnim vlastima omogućiti da sačuvaju radna mjesta odgajatelja, policajaca, vatrogasaca i zaposlenika u javnom zdravstvu. Ta bi mjera mogla naljutiti republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan gospodarske pomoći koji uključuje financijska sredstva za mjesnu upravu. Povećanje poreza predviđeno u njegovu predizbornom programu za najveća poduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.
U isto vrijeme predsjednik Donald Trump odlučio je iskoristiti posljednje dane mandata za proširenje "crne liste" kineskih kompanija koje optužuje za povezanost s vladom u Pekingu, pridruživši im tehnološkog diva Xiaomija i naftnu kompaniju CNOOC. H/D.Pav.
Na "crnu listu" kineskih kompanija Trump dodao tehnološkog diva Xiaomi i naftnu tvrtku CNOOC
Možda ste propustili...

BOLNIČKI SUSTAV JOJ JE PRENAPREGNUT DO KRAJNJIH GRANICA

U Češkoj blizu 20 tisuća umrlih

PRVI VELIKI NASTUP NAKON NAPUŠTANJA BIJELE KUĆE

Trump natuknuo mogućnost ponovne kandidature za predsjednika 2024. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana